Opiniile fiecărui copil și tânăr contează

Opiniile fiecărui copil și tânăr contează

„Tineretul decide” – sub acest motto s-a desfășurat marea Finală a proiectului „Vocea ta contează!”, implementat timp de două luni de Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova în parteneriat cu UNICEF Moldova, cu sprijinul UK Aid.

Cătălina Vudvud Grițco

Pe 31 martie, în aula „Clasa viitorului” a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, a avut loc conferința națională cu un joc educațional integrat, la care au participat 25 de echipe din instituțiile de învățământ general din raioanele Edineț, Strășeni și Taraclia.

Evenimentul a inclus mai multe etape: un panel de discuții, un turneu intelectual, inaugurarea Grădinii tinerilor „U-Report Youth Garden”, determinarea și premierea ambasadorilor U-Report și câștigătorilor.

Conferința națională cu integrarea jocului educațional final a avut loc în două limbi: limba română și rusă; ce a permis tinerilor să participe de la egal la egal.

Evghenii Poleacov, președintele Asociației de jocuri intelectuale, a menționat că lucrul cu tinerii este o prioritate pentru Asociație. Pentru o conlucrare eficientă este important să vorbim la egal, pentru a auzi și a fi auziți. Echipa Asociației sugerează tinerilor că aceștia se pot dezvolta și trăi în siguranță în Moldova. „Proiectul „Vocea ta contează!” ajută tinerii să se dezvolte în plan intelectual, le dezvoltă capacitățile de lucru în echipă, creează legături de prietenie între tinerii de diferite naționalități, inclusiv copiii din Ucraina, care la moment se află pe teritoriul Moldovei. Proiectul a unit peste 10 mii de elevi și peste 600 de profesori din trei raioane” – a menționat Evghenii Poleacov.

Publicitate
...

Proiectul „Vocea ta contează!”

Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova

Tinerii au fost salutați de șefele Direcțiilor Raionale de Educație din Edineț, Strășeni și Taraclia: Mariana Odobescu, Lucia Caciuc și Lilia Sarsaman. Doamnele au mulțumit organizatorii pentru invitația de a participa la proiect, și au îndemnat elevii să creadă în puterile proprii, să descopere și să creeze ceva nou.

Evenimentul a continuat cu o discuție cu tinerii lideri despre stabilirea de parteneriate între tinerii din diferite localități a Republicii pentru a promova pacea și dezvoltarea durabilă. Elevii au povestit experiențele trăite și au relatat exemplele benefice de utilizare a instrumentului U-Report.

„Vrem să trăim în pace și dezvoltare durabilă și suntem gata să vorbim cu voce tare despre aceasta! Dar trebuie să fim uniți. Atunci vocea noastră comună nu va putea fi ignorată. Mi-a plăcut că proiectul mi-a oferit posibilitatea de a mă deschide, de a arăta de ce sunt capabil, de a-mi îmbunătăți abilitatea de lucru în echipă și apărare a opiniei”, a spus Andrei Taucci, elev la liceul teoretic „Sf. Paisii Hilendarski” din satul Corten.

...

Proiectul „Vocea ta contează!”

Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova

În cea de-a doua parte a Conferinței, a avut loc jocul educațional final, în cadrul căruia participanții au dat dovadă de logică și ingeniozitate, lucru în echipă, gândire critică, cunoștințe în domeniul promovării păcii și dezvoltării durabile.

Bătălia a fost spectaculoasă, interesantă și intensă până la ultima întrebare, ceea ce nu este surprinzător: instituțiile de învățământ luptau pentru a deveni centre regionale a consiliilor elevilor, centre de promovare a păcii și dezvoltării durabile; dar și stabilirea ambasadorilor U-Report.

„Nivelul este foarte ridicat. Au fost întrebări grele, dar interesante. Totul este bine organizat. Există puține proiecte de așa fel, așa că suntem bucuroși să participăm, și mândri că vocea noastră contează”, a menționat Vasilii Colioglo, căpitanul echipei „Infinity” din gimnaziul „Ivan Inzov”, orașul Taraclia.

...

Proiectul „Vocea ta contează!”

Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova

Înainte de a afla câștigătorii, participanții au mers la Parcul Dendrologic din Chișinău, unde împreună au sădit Grădina tinerilor „U-Report Youth Garden”. Această acțiune le-a permis tinerilor să lase o amprentă dacă nu în istoria planetei, atunci la sigur în istoria Chișinăului.

Pentru determinarea câștigătorilor, au fost luate în considerare rezultatele diferitor activități: implicarea elevilor în orele de clasă tematice, în jocuri educaționale online; rezultatele jocului final; rezultatele activităților tinerilor lideri.

Câștigător al proiectului în raionul Edineț a devenit Liceul Teoretic „Pan Halippa”, or. Edineț; în raionul Strașeni – Gimnaziul Rădeni; în raionul Taraclia – Liceul Teoretic „S.P.Hilendarski”, satul Corten.

Pe parcursul primei jumătăți a lunii aprilie în aceste instituții de învățământ vor fi inaugurate centre regionale a consiliilor elevilor, dotate cu mobilier nou (mese, scaune, dulapuri, beanbag-uri), o tablă interactivă, un laptop, o imprimantă multifuncțională, un proiector și un ecran, boxe, panouri informative și papetărie, jocuri educaționale.

...

Proiectul „Vocea ta contează!”

Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova

De asemenea, au fost aleși 12 ambasadori U-Report: patru tineri lideri din fiecare raion, care, în cadrul proiectului, au elaborat un Plan de activitate al Consiliului Elevilor dedicat promovării active a păcii, dezvoltării durabile și apărării opiniei proprii; au organizat implicarea elevilor la nivel intrașcolar și raional. Ambasadori U-Report în raionul Edineț au devenit tinerii lideri din Gimnaziul Viișoara și Liceul Teoretic „Pan Halippa”, or. Edineț; în raionul Strășeni – elevii din Gimnaziul „Ion Creangă”, satul Micleușeni, și Gimnaziul Rădeni; în raionul Taraclia – tinerii Liceul Teoretic „Hristo Botev”, satul Valea Perjei, și Liceul Teoretic „S.P. Hilendarski”, satul Corten.

Proiectul a inclus diverse activități: sesiuni de instruire și consolidare a capacităților cadrelor didactice și conducătorilor consiliilor elevilor; lecții pentru elevi, adaptate la patru categorii de vârstă; jocuri educaționale pentru elevii claselor a VII-a – a IX-a; conferințe raționale cu integrarea jocurilor educaționale; sesiuni de instruire și ateliere de lucru pentru capacitarea asistenților sociale care lucrează cu refugiații în cadrul BlueDots (centre de sprijin dedicate copiilor refugiați și familiilor lor) și Centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

Tinerii doresc să-și construiască viitorul acasă, de aceea aleg pacea și dezvoltarea durabilă.

Despre alte proiecte organizate de Asociația de jocuri intelectuale din Republica Moldova puteți afla pe pagina de Facebook.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal