A fost exclusă posibilitatea concesionării întreprinderilor de stat profitabile. Ce a decis Guvernul
Cabinetul de miniștri a aprobat modificarea cadrului normativ național care reglementează parteneriatul public-privat și concesiunile. Potrivit Ministerului Economiei, pe parcursul anilor, interesul statului a fost prejudiciat prin atribuirea contractelor de parteneriat public-privat, cum ar fi contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și contractul de modernizare a filialelor Gările și Stațiile Auto.
・ Baciu Ana
Printre modificările realizate cu privire la parteneriatul public-privat sunt:
- excluderea posibilității de a concesiona întreprinderi de stat profitabile;
- stabilirea mecanismelor de finanțare a parteneriatelor publice-private, inclusiv prevederi care stipulează că finanțarea investițiilor se efectuează integral din resurse financiare asigurate de partenerul privat, iar investițiile finanțate din veniturile aferente gestionării patrimoniului public - nu pot fi recunoscute ca investiții din surse proprii ale partenerului privat;
- modificare referitor la formele parteneriatului public-privat, conținutul contractului, inițierea și transparentizarea procesului de atribuire a contractelor, conținutul studiului de fezabilitate, monitorizarea implementării proiectelor respective etc.
Potrivit Guvernului, modificările fac parte din rândul angajamentelor Republicii Moldova în raport cu partenerii de dezvoltare, inclusiv angajamente de reforme asociate procesului de integrare europeană, dar și parte din acțiunea Guvernului privind dezoligarhizarea.
Vezi și: DESCIFRAT | Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Constantin Vozian, despre starea obiectivului. Comentariul lui Petru Jardan
Precizăm că, începând cu 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău nu mai este administrat de compania „Avia Invest”, ci a trecut în gestiunea statului.
Menționăm că, la 23 noiembrie 2022, ex-ministrul justiției, Sergiu Litvinenco anunța că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului. O decizie în acest sens fiind luată de magistrații Curții de Apel Chișinău.
După anunțul lui Litvinenco, ex-prim-ministra Natalia Gavrilița a dat asigurări că Aeroportul Internațional Chișinău va beneficia în continuare de investiții, iar locurile de muncă nu vor fi pierdute.
Amintim că, în iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a rezoluționat (n.r. - a desființat retroactiv) contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, încheiat cu Avia Invest. APP spunea că firma concesionară nu-și respectă obligațiile contractuale. De partea cealaltă, Avia Invest declara că acuzațiile „sunt mincinoase și făcute sub influența politicului”, dând asigurări că toate condițiile prevăzute în contract sunt îndeplinite. Respectiv, a atacat Guvernul la Curtea Internațională de Arbitraj, iar instanța de la Stockholm a interzis, printr-o decizie provizorie, rezilierea contractului.
În 2013, „Avia Invest” a preluat operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău în cadrul unui parteneriat public-privat, urmând să gestioneze aeroportul timp de 49 de ani și să investească 250 de milioane de euro în modernizarea sa. Ulterior, compania a fost acuzată că nu a respectat obligațiile contractuale, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare. Compania a negat acuzațiile și a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.