Controverse legate de Hotărârea Curții Constituționale privind simbolurile rusești. CC: Nu a fost „legalizată” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri
Președinta comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, Olesea Stamate declară că decizia Curții Constituționale cu privire simbolurile agresiunii militare ruse ca fiind neclară. Potrivit deputatei, deși în teorie Hotârea este corectă, în practică nu este clar cum va fi aceasta aplicată. La rândul său, CC a venit cu o reacție la critici și a declarat că nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate.
・ Baciu Ana
„Pur teoretic, Curtea apreciază corect. Însă, cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar. Nu exclud că agenții constatatori vor evita să aplice amenzi din motivul că vor trebui să demonstreze ulterior, în instanța de judecată, pe contravenientul a utilizat simbolul anume în scopul propagării războiului (etc). Și dacă el va zice că și-a pus litera „V” pe mașină deoarece pe mama/soția/fiica o cheamă Valentina?”, a declarat Olesea Stamate.
Deputata a menționat că în luna octombrie Comisia de la Veneția a oferit o opinie solicitată de Curtea Constituțională, și a considerat că legea este echilibrata, clara și scopul legitim evident.
Ca răspuns la criticile din spațiul public, Curtea a declarat că nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate.
„Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, se arată într-un comunicat emis de instituție.
Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a constatat că articolul din Codul contravențional care sancționează utilizarea simbolurilor în discuție nu stabilește dacă utilizarea acestora trebuie să urmărească vreun scop pentru a fi sancționate. Nu poate fi dedusă nici obligația instanțelor de judecată de a analiza contextul în care au fost comise faptele sancționate de acest articol.
Mai exact, Curtea a decis că agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată, pentru că nu în toate cazurile sancționarea pentru utilizarea unui simbol urmărește realizarea vreunui scop legitim. Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei.
Precizăm că la 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că pentru a sancționa folosirea panglicii Sfântului Gheorghe și alte simboluri, oamenii legii trebuie să demonstreze că acestea au fost utilizate pentru justificare crimelor de război, crimelor împotriva umanității și agresiunii ruse.