Datorie stinsă: MoldovaGaz a întors integral întreprinderii Energocom împrumutul de 1,05 mld de lei. Iată suma dobânzii ce trebuie achitată

Datorie stinsă: MoldovaGaz a întors integral întreprinderii Energocom împrumutul de 1,05 mld de lei. Iată suma dobânzii ce trebuie achitată

S.A. Energocom anunță la 12 aprilie că MoldovaGaz a întors suma integrală a împrumutului de 1,05 miliarde de lei. Stingerea datoriei se întâmplă cu câteva săptămâni înainte de termenul limită prevăzută în contract.

Irina Soltan

La 12 aprilie Moldovagaz a achitat integral către SA Energocom împrumutul de 1,05 miliarde lei luat în luna octombrie anul trecut. Pentru acest împrumut, compania a pus în gaj toate activele mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale, precum și partea socială integrală din SRL Moldovatransgaz.

Potrivit contractului de împrumut, acest credit era scadent la data de 1 mai, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale. Prin urmare, plata integrală a avut loc cu câteva săptămâni înainte de termenul limită.

Energocom precizează că în prezent Moldovagaz mai are de achitat dobânzi în jur de 80 de milioane de lei.

Amintim că decizia de acordare a împrumutului a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale la 19 octombrie 2022 în scop de asigurare a securității energetice a țării.

Găsiți decizia aici: Energocom împrumută SA „Moldovagaz” cu peste un miliard de lei: CSE a adoptat noi decizii pentru asigurarea securității energetice a țării

„Noi trebuie să dăm cât mai puține motive Gazpromului să ne deconecteze și din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz, pentru a rezolva problema de lichiditate. Acest un miliard și 50 de milioane nu-i ajunge companiei Moldovagaz pentru a achita datoriile curente sau avansul pentru luna noiembrie pentru Gazprom (...) Dacă vom fi deconectați de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice și nu comerciale și vom ataca în judecată dacă vom fi deconectați. În același timp, dacă nu se întoarce acest împrumut, până la 1 mai 2023, noi preluăm rețeaua de transport a țării”, a explicat ulterior decizia respectivă, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița.

„Simplu, am oferit un împrumut și am luat în gaj sistemul de transport de gaze al țării. Acestă decizie va permite achitarea integrală de către MoldovaGaz către Gazprom a consumului de gaz pentru luna septembrie și avansul pentru octombrie”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de atunci, Andrei Spînu.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal