Mai multe zboruri operate de Air Moldova, anulate. Reacția AAC: Compania aeriană riscă să rămână fără Certificatul de Operator Aerian

Mai multe zboruri operate de Air Moldova, anulate. Reacția AAC: Compania aeriană riscă să rămână fără Certificatul de Operator Aerian

La data de 12 aprilie, panoul de zboruri operate de Air Moldova a afișat o serie de anulări. E vorba de patru curse avia din Irlanda, Marea Britanie și Italia. La fel a fost anulat zborul spre Italia și Marea Britanie. Autoritatea Aeronautică Civilă notează că compania aeriană riscă să să rămână fără Certificatul de Operator Aerian.

Irina Soltan

UPDATE. Reacția Air Moldova: Conturile companiei aeriene au fost blocate

Air Moldova vine cu precizări despre cele 3 zboruri anulate la 12 aprilie și menționează că în aceeași zi conturile companiei aeriene au fost blocate. Din acest motiv, compania nu a avut posibilitatea să achite serviciile Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aeronavelor contractate în regim wet lease și alimentarea cu combustibil a acestora pentru a opera cele 3 zboruri, ulterior anulate.

„La ora actuală, Air Moldova a ajuns la un numitor comun cu creditorul care a blocat conturile și poate opera cu acestea în regim normal”, accentuează compania.

Air Moldova mai menționează că fiind fără aeronavele proprii din luna martie, compania a fost condiționată de către bancă să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate. Ceea ce ar înseamna că: Air Moldova nu încasează o mare parte din bani în urma vânzărilor online, astfel formându-se un deficit de mijloace bănești necesare pentru activitatea companiei.

Operatorul susține că a înaintat băncii o rugăminte de a revedea condițiile stabilite, fapt ce ar permite utilizarea a unei părți din suma de depozit pentru achitarea prestatorilor, în special pentru următoarele 2 săptămâni având în vedere fluxul sporit de pasageri din cauza sărbătorilor pascale. Însă banca ar fi refuzat solicitarea companiei.

Publicitate
Stimați pasageri, ne cerem scuze pentru incomoditățile create și vă garantăm rambursarea costului biletelor pentru zborurile anulate. Înțelegem nemulțumirea și dezamăgirea dumneavoastră dar aceasta este realitatea cu care ne confruntăm.

Autor: A adresat un mesaj călătorilor compania Air Moldova.

Știrea inițială: Mai multe zboruri operate de Air Moldova, anulate

Miercuri, operatorul avia a anulat zborul spre aeroportul din Dublin, planificat pentru ora 4:40. Ulterior, în cursul zilei au fost anulate două destinații spre Italia și anume Milano și Roma. Iar către seară a fost anulat zborul spre Londra.

...

Panoul „sosiri” a zborurilor operate de Air Moldova la 12 aprilie

Air Moldova

La fel, anulările țin și de curse care urmau să plece. Mai exact, au fost anulate decolările spre Londra, Milano și Roma.

...

Panoul „plecări” a zborurilor operate de Air Moldova la 12 aprilie

Air Moldova

Reacția Autorității Aeronautice Civile

În contextul anulării unei serii de zboruri din data de 12 aprilie curent, de către Air Moldova, Autoritatea Aeronautică Civilă notează că monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian.

ACC susține că motivul pentru anularea zborurilor ar fi situația financiară precară a operatorului aerian și imposibilitatea achitării pentru serviciile prestate de către terți cum ar fi: Întreprinderea de deservire la sol ce prestează servicii de alimentare cu combustibil pentru aeronave și lessorii care au oferit în chirie, pe termen scurt, aeronave pentru a suplini capacitățile operaționale. 

„În cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și suplinirea cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, compania aeriană riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian”, notează ACC.

Totodată, încurajăm pasagerii care sunt blocați în aeroporturi să solicite asistență din partea operatorului aerian care are obligațiunea de a oferi pasagerilor cazare și hrană până la identificarea opțiunilor de rerutare spre destinația finală.

Autor: Autoritatea Aeronautică Civilă

Amintim că începând cu ziua de 28 februarie curent, compania AirMoldova a început să anunțe aproape zilnic, o serie de anulări a curselor. În toate comunicatele, decizia este explicată prin „dificultăți operaționale” și aeronave indisponibile”.

Mai multe detalii puteți citi în material: Ce curse a anulat Air Moldova și care ar fi motivele din spatele acestor decizii

Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat limitarea vânzărilor de bilete anunțând că măsura este temporară.

Având in vedere dificultățile de ordin economic întâmpinate de operatorul aerian, dar și a celor operaționale in partea ce ține de aeronave disponibile în flota Air Moldova, în scopul asigurării protecției consumatorilor, dar și pentru a nu admite supraîndatorarea operatorului aerian, AAC a solicitat acestuia limitarea vânzării biletelor pentru următoarele 3 luni de la data comercializării.

Autor: Nota AAC

Vezi și: Air Moldova: „Suntem ținta unei campanii de denigrare”. Cum a ajuns compania avia în dificultate financiară

La scurt timp, Air Moldova s-a plâns că ar fi ținta unei campanii de denigrare cu scop de falimentare. Compania avia afirmă că a intrat în dificultate financiară după ce a fost forțată să returneze două aeronave arendate și să acopere datorii acumulate inclusiv în pandemie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal