Anul trecut Moldova a pierdut 37.000 de angajaţi: Deficitul forţei de muncă devine tot mai acut

Anul trecut Moldova a pierdut 37.000 de angajaţi: Deficitul forţei de muncă devine tot mai acut

La finele anului trecut, numărul de angajați din economia naţională a constituit 595.600 de persoane, fiind în descreştere comparativ cu 2021 cu circa 37.000 persoane (632.700 în 2021). Este o reducere cu circa 6% şi una dintre cele mai semnificative din ultimele două decenii, motivul descreşterii fiind concedierea angajaţilor, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

Lipsă de personal calificat şi imposibilitatea de a oferi salarii adecvate 

Potrivit Agenția Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), deficitul de forţă de muncă a fost resimţit în anul 2022 de către majoritatea angajatorilor, în special cei din sectorul privat (65%).

Cel mai mare deficit de forţă de muncă s-a resimţit în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor - 22%. Urmează industria prelucrătoare - cu 14%, administraţie publică şi apărare; asigurări sociale obligatorii - 12% şi sectorul sănătate şi asistenţă socială - 8%.

Studiul relevă că ponderea angajatorilor care au dus lipsă de forţă de muncă permanentă în anul 2022 a constituit circa 18% şi a crescut comparativ cu anul precedent cu două puncte procentuale (2021-16%).

„Ca urmare a lipsei forţe de muncă pe parcursul anului 2022, circa 10.000 locuri vacante nu au putut fi ocupate, conform relatărilor angajatoriilor, majoritatea fiind în municipiul Chişinău. Principalele motive înaintate de angajatori a lipsei forței de muncă sunt lipsa personalului calificat cu experiență, numarul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat”, se constată în studiul ANOFM.

De vină este criza energetică şi războiul din Ucraina.

„Întreprinderile mici și mijlocii au fost cele mai afectate de criză și principalii factori care au afectat activitatea lor au rezultat din faptul că au fost afectaţi dur de criza energetică, războiul din apropierea graniței cu Republica Moldova şi perturbarea lanțurilor de aprovizionare şi scăderea cererii la bunuri/produse/servicii", se constată în studiu.

Publicitate

Tendinţa se va menţine şi în 2023 vor mai dispărea 9.000 de locuri

Specialiştii de la ANOFM susţin că aceiaşi tendinţă se observă şi pentru anul 2023, iar numărul angajaţilor ar putea scădea cu circa 9.000 de persoane până la 586.400.

Potrivit studiului ponderea cea mai mare din numărul total o constituie angajații din Comerț cu ridicata și amănuntul – 17,4%, Administrația publică și apărare – 16,9%, Indistria prelucrătoare – 15%, urmată de Sănătate și asistență socială – 10%. Sub aspect teritorial – 56% din numărul total de angajaţi (sau fiecare al doilea) sunt în municipiul Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal