GÂNDUL ZILEI | Rusia se transformă în țara recrutării non-stop. Printre cei citați, pot fi verii și nepoții noștri

GÂNDUL ZILEI | Rusia se transformă în țara recrutării non-stop. Printre cei citați, pot fi verii și nepoții noștri

Rusia va deveni un pământ pârjolit de bărbații săi, sacrificați pe altarul războiului. Noua lege, care prevede livrarea de citații electronice prin portalul Serviciilor de Stat, îi transformă pe toți în carne de tun. Printre ei, se găsesc și rudele noastre.

Diana Guja

Pe 5 martie 2022, Vladimir Putin declara că în „operațiunea specială” din Ucraina „iau parte doar ofițeri și militari profesioniști”. El dă asigurări că „nu există nici măcar un conscris” în război. Putin le mulțumește voluntarilor care s-au prezentat la biroul de înrolare militară, dar spune că „ajutorul lor nu este încă necesar”. Peste jumătate de an, în septembrie, însă, Putin anunță mobilizarea. Rusia e atacată de „Vestul colectiv” și cine, dacă nu bărbații trebuie să apere țara și toate valorile pe care Rusia le ține în viață, cu prețul sângelui, pentru generațiile viitoare?

Bărbații ruși încep să ia calea exilului. Cine poate și unde poate.

Marți, pe 11 aprilie, Duma de Stat a mai făcut un pas spre un viitor distopic: a aprobat, în unanimitate, un pachet de amendamente care complică radical „evitarea” serviciului militar. În noul text, printre altele, se stipulează că citarea poate fi transmisă în formă electronică - pe portalul Serviciilor de Stat, iar cei care nu vor da curs „invitației” vor fi lipsiți de un șir drepturi, printre care și dreptul de a părăsi țara.

Publicitate

Site-ul de știri (de opoziție) rusesc „Meduza” la întrebarea „Ar trebui să părăsesc Rusia chiar acum? (Dacă am măcar o posibilitate teoretică - și nu vreau să lupt) a dat un răspuns scurt, pe fundal roșu cu litere roșii: „Da”, cu mențiunea că probabilitatea ca autoritățile ruse să recruteze forțat oameni pentru a fi trimiși la război este extrem de mare.

„Este evident că statul vă tratează ca pe carne, care trebuie să umple redutele ucrainene. Să rămâi în Rusia acum, din păcate, este un pericol direct să devii această carne în orice moment. Nimeni nu vă mai poate proteja.”, scria Ilya Krasilshchik, manager media și fostul editor al Meduzei, în ziua când au fost adoptate amendamentele.

Un efect al sărăciei din Moldova a fost exportul masiv de carne de tun. În Rusia sunt stabiliți moldoveni care au devenit cetățeni ruși. O parte din ei sunt încă tineri, apți de luptă. Mulți au fii, apți și ei de luptă. Acești oameni, plecați spre o viață pe care o sperau mai bună, sunt puși acum în fața unor alegeri pe care nu și le-au imaginat vreodată. Deși, să poți să alegi este și acesta un privilegiu în Rusia de azi, pe care puțini îl au.

Acești bărbați sunt și ai noștri. În Moldova le-au rămas rude, părinți, oameni dragi, pentru care deciziile președintelui rus capătă un sens foarte personal, afectându-le viața direct. Relația noastră cu războiul din Uciana are multe fețe. Iată una, în ochii căreia am evitat să ne uităm până acum.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal