DESCIFRAT| Irina Vlah - relații politice la nivel central și rezultate în 8 ani de mandat de bașcan al UTA Găgăuzia (VIDEO)

DESCIFRAT| Irina Vlah - relații politice la nivel central și rezultate în 8 ani de mandat de bașcan al UTA Găgăuzia (VIDEO)

La 31 aprilie locuitorii din UTA Găgăuzia își aleg un nou bașcan. Actuala guvernatoare, Irina Vlah, a deținut două mandate consecutiv și nu mai poate candidă pentru funcție bașcan. La ediția de azi a emisiunii DESCIFRAT discutăm cu IrinaVlah despre realizări în 8 ani, procesele electorale din această lună și despre relațiile politice cu autoritățile de la nivel central.

Irina Soltan

În ediția din 14 aprilie facem totalurile activității Irinei Vlah după 8 ani la cârma UTA Găgăuzia. Aflăm de la invitată ce realizări a reușit din lista promisiunilor pe care le-a făcut în perioada electorală. La fel, întrebăm care sunt cele mai important probleme în autonomie în prezent.

Descifrăm mai detaliat cum stau lucrurile la capitolul integrării UE, a vorbirii și cunoașterii limbii române, discutăm despre averea cu care pleacă Irina Vlah din funcție și despre relațiile cu Guvernul Recean, PSRM și Partidul Șor.

Pentru mai multă comoditate, puteți accesa subiectul care vă interesează la minutul indicat mai jos:

Min. 01.00 Totalurile realizărilor în două mandate de bașcan al UTA Găgăuzia.

Min. 16.45 Domeniul de sănătate în autonomie: Investiții de 222 milioane de lei în 8 ani versus reticența în pandemie.

Min. 24.15 Limba română în UTA Găgăuzia. Un program special în grădinițe și obiecte predate în limba română în școli.

Min. 31.30 Calea aderării UE. Irina Vlah nu participă la Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Vezi argumentul.

Min. 36.30 Locuitorii din UTA Găgăuzia au adunat 2 milioane de lei ajutor pentru poporul turc afectat de cutremurul devastator.

Min. 39.00 Irina Vlah, în vizită în Turcia. În UTA Găgăuzia este aproape gata un Colegiu Industrial. Conflictul cu autoritățile la nivel central privind deschiderea instituției de învățământ.

Min. 42.30 Inițiativa deputaților locali de micșorare a pragului de validare a alegerilor în UTA Găgăuzia nu a fost susținută de Irina Vlah. Alegerile vor fi validate dacă la vot se prezintă jumătate (51%)din cetățenii cu drept de vot.

Min. 46.50 10 Guverne în 8 ani de mandat de bașcan. Relația cu Cabinetele de miniștri și tensiunile din Guvernul Recean.

Min. 50.55 Vlah a invitat Guvernul ca ședința miniștrilor să se desfășoare în autonomie. Ce răspuns a primit.

Min. 53.30 Declarația de avere a Irinei Vlah. Cu ce pleacă din funcția de bașcan.

Min. 55.00 Relația politică a Irinei Vlah cu PSRM. De doi ani nu-și mai vorbește cu Igor Dodon.

Min. 56.40 Există sau nu o atenție mai deosebită a Partidului Șor față de autonomie? Amite sau nu Irina Vlah un viitor politic alături de Partidul Șor? Vezi răspunsul.

Min. 59.00 Ajutorul extern pentru UTA Găgăuzia în 8 ani și cum și-ar dori Irina Vlah să fie succesorul său.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal