Nutriționistă, de la mâncarea de post la masa de sărbătoare: „Măsura în toate este mereu bună”

Nutriționistă, de la mâncarea de post la masa de sărbătoare: „Măsura în toate este mereu bună”

Sfârșitul perioadei de post e urmat de o sărbătoare, care se mai face simțită prin bucate care mai de care. Într-un alt mod, însă, se face simțit sfârșitul sărbătorii, mai exact printr-un număr crescut de adresări la medic din cauza tulburărilor sistemului digestiv. Despre pofte, modul în care facem trecerea mai ușoară din post la mâncarea obișnuită și mesele de sărbătoare cu bucate care miros irezistibil, am discutat cu nutriționista Mariana Verbina. Lipsa stresului pentru organism, după mesele de sărbătoare, este posibilă.

Olga Scripnic

De la cauză la efect

Majoritatea perioadelor de după post sunt așteptate cu un mare festin culinar și cu o poftă arzătoare de a mânca. Cel puțin, așa arată constatările nutriționiștilor.

Publicitate
Oamenii aproape două luni nu au oferit organismului ceea ce obișnuia să mănânce, prin urmare este clar că persoana va vrea să mănânce de toate și cât mai mult.

Autor: Mariana Verbina, medic nutriționist

Însă ce se întâmplă, de fapt, este că după o perioadă în care regimul alimentar a fost schimbat, fie timp de 7 zile sau 40, apar poftele, senzații care sunt absolut firești, potrivit nutriționiștilor.

Principala problemă constă însă în asocierea postului cu abstinența totală de la alimentele consumate uzual și reducerea acestora la cele care se află mai „la îndemână”. În acest caz, organismul este supus unui stres și drept urmare tinde să consume mai mult pentru a suplini lipsa nutrienților de care a avut nevoie.

La noi oamenii, în post, consumă mai multe glucide, adică aluat. Când este făcută trecerea la mâncare de origine animală, atunci este produs un șoc pentru organism și o stare de stres, atât din punct de vedere psihologic, cât și pentru tractul digestiv.

Autor: Mariana Verbina, medic nutriționist

Drept urmare, perioada de după post se transformă în una în care este făcut abuz de mâncare și se soldează cu tulburări ale sistemului digestiv sau arsuri.

Atunci când consumăm prea multe alimente, stomacul produce mult acid gastric pentru a le digera. Din cauza cantității mari de alimente, sucul gastric urcă spre esofag, provocând arsuri.

De la post la de toate

Un post ținut corect înseamnă un echilibru al nutrienților de care are nevoie organismul uman. În primul rând, ar fi vorba de surse de proteine vegetale și grăsimi. Mai mult decât atât, acestea trebuie combinate atent cu alte alimente pentru a asigura asimilarea lor în organism.

Dacă omul ține corect post, consumă proteină și are un regim alimentar care-i permite acelei proteine să se asimileze - adică o combină cu celuloză, legume, verdeață - atunci postul nu aduce decât folos organismului.

Autor: Mariana Verbina, medic nutriționist

O trecere corectă de la post la alimentele consumate în mod obișnuit ar trebui făcută treptat, prin introducerea alimentelor care sunt mai ușoare pentru digestie. O atenție sporită ar trebui acordată proteinei animale. Astfel, medicii recomandă consumarea peștelui, a cărnii de pui sau de miel și abia mai târziu - a celei de porc sau rață.

Alte recomandări pentru a avea o trecere mai puțin stresantă pentru organism:

„Înainte de a ne așeza la masa de sărbătoare este bine să bem măcar două căni de apă încălzită bine. În primul rând, centrele de foame și de sete din creierul nostru sunt situate alături și nouă ne pare că ne este tare foame, însă nouă, de fapt, ne este sete. Altă recomandare este ca mâncarea să fie mestecată bine în cavitatea bucală, să nu dăm efort suplimentar pentru organele digestive și să o prelucreze mai ușor”, potrivit nutriționistei Mariana Verbina.

De toate, dar cu măsură

O masă plină, cu farfurii peste farfurii și bucate de tot felul ar fi o obișnuință care s-ar ascunde în ADN-ul moldovenesc. Paștele nu este o excepție de la această regulă nescrisă. Însă, greul este suportat nu doar de către persoana care bucătărește, ci și de cei care iau un loc la masă după.

Trebuie să amestecăm cât mai puține feluri. Masa poate să fie plină, dar noi putem să ne alegem două, trei feluri din care să mâncăm. Este greșită strategia sau gândirea „de toate câte puțin”. Organismul pentru fiecare produs are fermenții lui pe care-i folosește pentru ca să-l prelucreze.

Autor: Mariana Verbina, medic nutriționist

Pentru majoritatea familiilor, o masa tipică de Paste este bazată pe multe proteine și grăsimi și pe puține fibre, care însă joacă un rol esențial în menținerea unei mișcări intestinale sănătoase. De cele mai multe ori, oamenii au tendința de a se răsfăța cu alimente care conțin sare și grăsimi, care perturbă digerarea proteinelor.

O altă treaptă la care crește dificultatea de a mânca echilibrat este provocată de pofta care este stârnită de bucatele de pe masă, de nedumerirea ce să mănânci și dorința de a gusta din toate.

Noi putem gusta de toate, dar să nu abuzăm de ele.

Autor: Mariana Verbina, medic nutriționist

În situația în care este aleasă varianta „de toate”, atunci atenția ar trebui să fie îndreptată pe combinațiile pe care le facem, conform specialiștilor.

Chiar dacă decidem să mâncăm de toate, ar fi bine măcar să nu consumăm pâine sau cozonac. Aluatul conține gluten, care încurcă la asimilarea proteinei și atunci apar probleme și nu se prelucrează. 

Autor: Mariana Verbina, medic nutriționist

Detox de după sărbători și soluții pentru „am mâncat de toate”

La sfârșitul sărbătorilor, crește numărul de adresări la medici din cauza tulburărilor sistemului digestiv, spune pentru AGORA Mariana Verbina. Cea mai mare problemă, în aceste situații, este legată de mâncatul în exces.

Măsura în toate este mereu bună.

Autor: Mariana Verbina, medic nutriționist,

Pentru perioadele mai relaxate pe care le caută oamenii după agitația sărbătorilor, medicii recomandă un detox echilibrat.

„Dacă persoana vrea un detox, atunci poate să micșoreze fereastra în care se alimentează. Un alt lucru care poate fi făcut este să mâncăm mai multă verdeață, pentru că plantele au proprietatea să curețe ficatul și organismul de toxine. Tot ele conțin fibre și ajută ca mâncarea să fie mai bine digerată. În plus, verdeața crește cantitatea bacteriilor bune, a florei intestinale, care ne protejează de toate problemele de sănătate. Detoxuri foarte stricte nu recomand”, spune pentru AGORA Mariana Verbina.

O indicație ar fi și folosirea fermenților digestivi.

Paște, cu cozonac mai simpatic pentru organism

Nu există Paște fără cozonac, dincolo de impactul pe care îl are asupra organismului. Cu toate acestea, au fost găsite alternative pentru a face consumarea lui mai plăcută și ușoară pentru organism.

„O variantă de cozonac sănătos e cel pe bază de făină de migdale, hrișcă, semințe de chia, de orez, in. Putem folosi stevia ca îndulcitori, iar ca aluatul să crească - să folosim sodă de mâncare stinsă cu un acid, în loc de drojdie”, recomandă nutriționista Mariana Verbina.

Mai mult decât atât, este recomandat consumul acestuia ca o gustare între mese și nu în timpul mesei.

Partenerul rubricii „Luna sănătății” este rețeaua de Centre Medicale Clinica Sante. Ține sănătatea sub control și comandă analize online cu 15 % reducere pe www.sante.md. Pentru că sănătatea ta este prioritatea Clinicii Sante!"


Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal