Femeile gravide, vulnerabile în fața infecției gripale.  Nicolae Furtună: Vaccinarea este recomandată în sarcină și alăptare (VIDEO)

Femeile gravide, vulnerabile în fața infecției gripale. Nicolae Furtună: Vaccinarea este recomandată în sarcină și alăptare (VIDEO)

Femeile gravide se numără printre persoanele ce riscă să dezvolte complicații în cazul infecției cu virusul gripal. În sarcină volumul vital al plămânilor scade, iar vulnerabilitatea în fața infecției crește. Mai mult, printre decesele înregistrate în anii precedenți se numără și femei însărcinate. Infecția și complicațiile, însă, pot fi prevenite prin imunizarea cu vaccin antigripal inclusiv în sarcină și alăptare. Despre aceasta comunică Nicolae Furtună, șef al Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile, din cadrul ANSP, într-un interviu pentru AGORA.


Irina Soltan

Femeile gravide sunt predispuse de a face complicații a infecției gripale în perioada de sarcină. În sarcină, fătul apasă pe diafragmă. Așa se micșorează volumul vital al plămânilor și femeile gravide sunt vulnerabile pentru infecția gripală și complicații. Noi în sezoanele trecute am avut mai multe cazuri de deces între femeile gravide. Deces complicat și provocat de infecția gripală.

Autor: Spune Nicolae Furtună, specialist din cadrul ANSP.

Publicitate

Printre cele mai eficiente măsuri de prevenție se numără vaccinarea. Imunizarea antigripală inclusiv în sarcină și alăptare este recomandată și nu comportă riscuri. Faptul este demonstrat în timp, afirmă Nicolae Furtună.

Fac invitație către toate femeile care decid să conceapă în sezonul viitor (nr. sezonul de vaccinare antigripală) să nu ezite pentru această ocazie de vaccinare și să nu le fie frică. Vaccinarea se poate face în sarcină și alăptare.

Autor: Susține Nicolae Furtună

Specialistul în imunizări remarcă faptul că femeile evită vaccinarea în primul trimestru de sarcină. Aceasta ar fi explicat prin faptul că în această perioadă are loc embriogeneza și prin urmare ar exista temeri legate de vaccinare.

„Dar noi avem mult exemple când femeile neștiind că sunt însărcinate s-au vaccinat împotriva gripei, au născut cu bine și sunt bine și ele, și copilul”, subliniază Nicolae Furtună.

Mai mult, recomandarea are la bază și datele privind consecințele riscurilor majore - complicațiile. Astfel, în anii precedenți s-au înregistrat mai multe decese, iar în ultimul sezon au fost constatate 4 cazuri letale cauzate de complicațiile infecției gripale. Printre acestea - un tânăr de 22 de ani care nu avea patologie cronică, dar s-a infectat cu virusul gripal, însă, s-ar fi adresat prea târziu pentru ajutor medical.

AGORA precizează că potrivit datelor ANSP din 14 martie, de la începutul perioadei de monitorizare - 3 octombrie 2022 și până la 12 martie 2023 au fost înregistrate: 1.817 cazuri de gripă, 232.522 cazuri de infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare și 9.701 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal