CSM califică drept „amenințări” declarațiile lui Șor. Cer „vigilență” de la instituțiile competente

CSM califică drept „amenințări” declarațiile lui Șor. Cer „vigilență” de la instituțiile competente

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii califică drept amenințări declarațiile lui Ilan Șor după ce un complet din trei judecători de la Curtea de Apel au pronunțat sentința prin care politicianul e condamnat la 15 ani de închisoare. CSM încurajează magistrații să raporteze orice intimidări, iar organelor competente - să țină declarațiile în vizor.

Irina Soltan

Membrii CSM au aprobat unanim o declarație la ședința din 18 aprilie prin care califică afirmațiile condamnatului Ilan Șor drept amenințări la adresa celor trei judecători care au pronunțat decizia din 13 aprilie 2023.


Acestea sunt inacceptabile într-un stat de drept. Consiliul condamnă orice amenințări și presiuni asupra sistemului judecătoresc și asupra reprezentanților acestuia și solicită instituțiilor competente să manifeste vigilență sporită pentru a combate și a preveni orice amenințări și încercări de a exercita presiune asupra sistemului judecătoresc.

Autor: Se menționează în declarația CSM.

Publicitate

Mai mult, Consiliul încurajează cei trei judecători să informeze CSM și Procuratura în caz de orice amenințări sau presiuni exercitate de Ilan Șor sau reprezentanții acestuia. CSM dă asigurări că va întreprinde toate măsurile pentru asigurare independenței și securității judecătorilor care sunt intimidați. 

AGORA amintește că la 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat decizia în cauza penală de învinuire a lui Ilan Șor, iar la scurt timp, condamnatul a venit cu o reacție video pe pagina sa de Facebook:

„Astăzi, trei judecători dependenți nu m-au condamnat pe mine, dar pe ei înșiși, în primul rând, pentru că pentru decizia de astăzi, acești judecători vor ajunge la închisoare foarte degrabă. Vreau ca ei să știe că eu și susținătorii mei nu vom uita asta”, a spus Șor.

La scurt timp, într-o reacție, Curtea de Apel a constatat că declarațiile formulate de Ilan Șor după pronunțarea sentinței reprezintă un atac exercitat împotriva judecătorilor și un atentat la independența justiției. Judecătorii consideră că scopul acestor declarații îl constituie încercarea de intimidare a magistraților și îi solicită lui Șor și avocaților să-și manifeste nemulțumirile pe cale legală și anume prin contestarea deciziilor în instanțe.

Mai multe detalii puteți urmări aici: Curtea de Apel califică drept „atac împotriva judecătorilor” declarațiile lui Șor după pronunțarea sentinței. Cer exprimarea nemulțumirilor pe cale legală

AGORA amintește că la 13 aprilie Ilan Șor a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru vor fi confiscate în favoarea statului, fiind vorba despre 5 miliarde de lei. Informația a fost confirmată de deputata Olesea Stamate.

„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

Menționăm că avocații lui Ilan Șor au anunțat că decizia Curții de Apel Chișinău, prin care Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, va fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. Apărătorii acestuia mai afirmă că vor ajunge și la CEDO.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal