Rutină judiciară în dosarul pretorei de Ciocana, Sinilga Școlnic
Examinarea cauzei în care pretora de Ciocana, Sinilga Școlnic, este învinuită de corupere pasivă, a intrat în rutina judiciară. După ce două ședințe de judecată au fost întrerupte, marți, 19 aprilie, urmează să se desfășoare ultima din cele programate pentru luna curentă. Dosarul este pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din data de 7 iulie 2022, atunci când a avut loc ședința de pregătire a cauzei, notează anticorupție.md.
・ Alina Mîndrilă
Din 3 octombrie 2022 și până în prezent, atunci când a avut loc prima ședință plenipotențiară de judecată, s-au desfășurat alte șapte, două dintre care au fost amânate la solicitarea acuzatorului și apărătorului, iar alte trei au fost întrerupte. Pretora sectorului Ciocana al Capitalei, Sinilga Şcolnic, şi şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie din acelaşi sector, Pavel Todica, au ajuns pe banca acuzaţilor, învinuiţi de corupere pasivă. Cazul funcționarei a cunoscut mai multe turnuri. Inițial, pe 31 martie 2021, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) i-au reținut pe Sinilga Școlnic și pe Pavel Todica. CNA a publicat atunci discuții în care cei doi decid „pe cine să juchească oleacă mai tare”.
Oamenii legii au constatat că, din aprilie 2020 până în 2021, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, Pavel Todica, prin intermediul unui ofițer superior de investigații ar fi pretins și primit sume ce variau între 5.000 şi 10.000 de lei de la agenții economici care amenajau terase sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și al comerțului ambulant stradal. În septembrie 2021, pretora Sinilga Şcolnic a fost scoasă de sub învinuire, iar ulterior a declarat că dosarul i-ar fi fost fabricat la comandă pe criterii politice.
„Pe parcursul ultimilor luni, fiind supusă unor presiuni fără precedent, am pledat constant nevinovată şi mă bucur că adevărul a triumfat. Acum, când ruşinosul proces de denigrare şi intimidare a mea a luat sfârşit, simt că am dreptul să deschid unele paranteze despre cele întâmplate. De fapt, cei ce mi-au instrumentat dosarul au urmărit două scopuri: de a se răzbuna pe mine, pentru că nu am acceptat să fiu parte a anumitor jocuri politice, dar și pentru verticalitatea mea de a refuza să fiu un instrument docil în lupta pe care o instituţie de drept anume o are cu un important magistrat din Republica Moldova”, a declarat Sinilga Şcolnic.
Tot atunci, pretora de la Ciocana a adus mulţumiri primarului de Chişinău, Ion Ceban, pentru că a susţinut-o în perioada cât s-a aflat sub urmărire penală: „Apreciez înalt poziţia domnului primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care mi-a acordat şansa de a-mi dovedi nevinovăţia, deşi, ştiu sigur, că i s-a sugerat nu o dată să recurgă la acţiuni dure în raport cu mine în ultimele luni”. În luna septembrie 2020, ex-președintele Igor Dodon i-a conferit Sinilgăi Şcolnic medalia „Meritul Civic”.
AGORA amintește că dosarul în care pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic este cercetată penal pentru fapte de corupție în stare de libertate, se afla în faza de urmărire penală. La 1 iunie, curent a expirat măsura preventivă care i-a fost aplicată lui Școlnic, a declarat recent șeful interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Adrian Bordianu. La fel, Bordianu spunea că după ce a expirat măsura preventivă, aceasta nu a fost prelungită. Sinilga Școlnic a declarat că din primăvară nu a mai fost citată de către procurori și că „la dosar nu există nicio dovadă de acte de corupție”.