Șefa Procuraturii Anticorupție face declarații pe marginea condamnării lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare (VIDEO)

Șefa Procuraturii Anticorupție face declarații pe marginea condamnării lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare (VIDEO)

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin organizează o conferință de presă pe marginea condamnării lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare.


Cristian Bolotnicov

15:00 - Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a declarat că demisia adjunctului său, procurorul Mihai Ivanov a avut loc la solicitarea acestuia. Potrivit lui Dragalin, Ivanov a fost responsabil de Secția judiciară a instituției, dar a renunțat la funcție întrucât nu deține experiența necesară.

Publicitate

14:40 - Fosta vice-guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, Ema Tăbârță, este vizată într-un dosar penal, trimis astăzi în instanța de judecată de Procuratura Anticorupție.

14:35 - Faptul că domnul Șor deține cetățenie și în Israel asta nu neapărat înseamnă când nu va fi extrădat. (...) Sunt precedente unde asta s-a întâmplat, dar deci, până la urmă, decizie va fi luată de autoritățile din Israel. Aici noi nu putem influența cât de repede va fi luată decizia a suntem în comunicare cu omologii noștri din Israel să le dăm toate materiale care le cer să răspundem la toate întrebările care le putem răspunde an și sperăm să reușim, deci să convingem autoritățile din Israel să fie întors înapoi în Moldova Ilan Șor ca să poată executa pedeapsa de 15 ani de închisoare. Există opțiuni că statul Israel să decidă că, în loc să-l extrădeze și să trimită fizic în Moldova sau să execute pedeapsa în Israel”, afirmă procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

14:27 - Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin solicită Parlamentului mai multe modificări ale Codului de procedură penală, printre care prevederile referitoare la deciziile de strămutare a proceselor, recuzarea judecătorilor, ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate și creșterea gradului de gravitate a infracțiunilor contra justiției.

Vedem că printr-o singură decizie de la Curtea Supremă de Justiție luată de doar 3 judecători, la 20 august noi ca societate am pierdut patru ani de zile în procedura la apel, pentru că prin această decizie luată de trei judecători, a fost întors înapoi de la început, o procedură care a durat până atunci patru ani, asta înseamnă că martorii au depus declarații din nou, procurorii ,avocații, judecătorii, toate aceste resurse de timp și bani au fost pierdute printr-o singură decizie de strămutare a unui caz penal. Vreau să fie foarte clar, că așa tip de decizii se iau și astăzi, avem decizii de strămutare, unde dosarul e la final și printr-o singură decizie întreg procesul începe de la început”, a explicat Dragalin.

14:19 - „Au fost aplicate sechestre pe mai mult de 7,5 miliarde de lei. Dar aici să fim foarte clari. Asta include sumă pentru toate persoanele vizate în dosarul frauda bancară, nu doar de exemplu, Ilan Șor. Când vorbim despre proprietățile sechestrate a lui Ilan Șor. Putem oferi careva detalii despre sechestre care aflate aici pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Dragalin.

...

Lista bunurilor puse sub sechestru

Procuratura Anticorupție

14:14 - „După cum a menționat Curtea de Apel Chișinău, decizie motivată din partea Curții va fi pronunțată în mod public la 30 mai 2023, după asta, este un termen de 30 de zile în care părțile pot depune recurs la Curtea Supremă de Justiție”, a menționat procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție.

AGORA amintește că la 13 aprilie Ilan Șor a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru vor fi confiscate în favoarea statului, fiind vorba despre 5 miliarde de lei. Informația a fost confirmată de deputata Olesea Stamate.

„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

Menționăm că avocații lui Ilan Șor au anunțat că decizia Curții de Apel Chișinău, prin care Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenție, va fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. Apărătorii acestuia mai afirmă că vor ajunge și la CEDO.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal