Angajații Air Moldova lansează o petiție și se adresează președintei: „Compania riscă să intre în faliment în câteva zile”

Angajații Air Moldova lansează o petiție și se adresează președintei: „Compania riscă să intre în faliment în câteva zile”

Angajații operatorului avia Air Moldova au lansat o petiție publică în care cer președintei Maia Sandu să intervină pentru deblocarea situației financiare precare a companiei. Aceștia constată că compania nu poate achita salarii și servicii de aeroport și riscă să intre în faliment în câteva zile.

Irina Soltan

Compania aeriană Air Moldova se află în situație de criză financiară profundă. Banca a condiționat compania să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate. Astfel s-a format un deficit de mijloace bănești necesare pentru activitatea companiei. Acest blocaj abuziv din partea băncii constrânge financiar compania.

Autor: Notează angajații Air Moldova

În acest context se constată că în prezent Air Moldova se află în incapacitatea de a achita: 

 • salariile angajaților pentru lunile februarie, martie și aprilie 
 • serviciile Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău
 • deservirea aeronavelor contractate     
 • alimentarea cu combustibil a aeronavelor    
 • achitarea datoriilor față de toți prestatorii de servicii
 • În consecință, spun angajații, sunt anulate mai multe zborurilor, iar compania este în incapacitatea de a-și onora obligațiunile față de pasageri, parteneri și angajați. 

  „Pe această cale, solicităm implicarea președintei în situația creată, fiind ultima noastră șansă de a salva Operatorul Național Air Moldova. În caz contrar, în mai puțin de câteva zile compania va intra în faliment, iar noi 285 de specialiști ai aviației civile vom pierde locurile noastre de muncă, peste 70 de mii de pasageri vor pierde biletele procurate iar bugetul de stat va pierde unul dintre cei mai mari contribuabili”, mai este notat în petiție.

   Mai exact, printre acțiunile necesare se enumeră;

  1.    Deblocarea parțială a depozitului impus de bancă, pentru a putea achita deservirea aeronavelor, fapt care ar opri anularea zborurilor în masă.

  2.     Deblocarea de către organele de stat a activelor companiei, care pot fi utilizate pentru acoperirea datoriilor companiei.

  3.    Deblocarea capitalului social al Air Moldova, care ar permite atragerea investitorilor.  

  În contextul petiței adresate Președinției, ținem să menționăm că potrivit Autorității Aeronautice Civile, Air Moldova este o companie privată care a fost privatizată în 2018, iar statul nu se poate implica în gestionarea acesteia. 

  AGORA amintește că mai multe curse ale companiei avia Air Moldova au fost anulate la 19 și 20 aprilie. E vorba de destinații dinspre și spre Irlanda, Turcia, Georgia și Italia. Contactați de AGORA, reprezentanții companiei spun că motivele anulărilor sunt aceleași care au fost invocate anterior.

  La fel mnționăm că la data de 12 aprilie, panoul de zboruri operate de Air Moldova a afișat o serie de anulări. E vorba de patru curse avia din Irlanda, Marea Britanie și Italia. La fel a fost anulat zborul spre Italia și Marea Britanie. Autoritatea Aeronautică Civilă notează că compania aeriană riscă să rămână fără Certificatul de Operator Aerian.

  La scurt timp, Air Moldova a venit cu precizări despre cele 3 zboruri anulate la 12 aprilie și menționează că în aceeași zi conturile companiei aeriene au fost blocate. Din acest motiv, compania nu a avut posibilitatea să achite serviciile Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aeronavelor contractate în regim wet lease și alimentarea cu combustibil a acestora pentru a opera cele 3 zboruri, ulterior anulate.

  „La ora actuală, Air Moldova a ajuns la un numitor comun cu creditorul care a blocat conturile și poate opera cu acestea în regim normal”, accentuează compania.

  Iar Autoritatea Aeronautică Civilă susținea că motivul pentru anularea zborurilor ar fi situația financiară precară a operatorului aerian și imposibilitatea achitării pentru serviciile prestate de către terți cum ar fi: Întreprinderea de deservire la sol ce prestează servicii de alimentare cu combustibil pentru aeronave și lessorii care au oferit în chirie, pe termen scurt, aeronave pentru a suplini capacitățile operaționale. 

  „În cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și suplinirea cu flotă de aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-au angajat, compania aeriană riscă să îi fie suspendat Certificatul de Operator Aerian”, notează ACC.

  Publicitate

  Cele mai populare

  Agora

  AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

  REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

  APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
  © 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal