„Dor de casă”, filmul realizat de o moldoveancă din raionul Florești
În pelicula „Dor de casă”, produsă de Diana Vlas cu sprijinul OWH Studio, PNUD și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, au fost adunate povești despre migrație și familii pe care dorul de casă i-a readus în țară, transmite undp.org.
・ Diana Latiș
Documentarul a fost filmat în 2019-2020 timp de opt luni și trei anotimpuri în satul Izvoare din raionul Florești, localitatea de baștină a regizoarei. Producția a cunoscut o popularitate considerabilă atât în țară, cât și peste hotarele ei.
Filmul este structurat pe baza poveștilor a trei familii pe care dorul i-a adus înapoi în Republica Moldova, iar echipa de filmare a colectat istoriile mergând de la ușă la ușă și discutând cu persoane care lucrează sau au lucrat peste hotare sau care aveau pe cineva activând și locuind în afara țării. Filmul redă emoțiile migranților reveniți acasă și realitatea din satele Moldovei, privită dintr-un unghi mai puțin obișnuit.
Dorul de casă e noțiunea pe care o poți auzi aproape în toate familiile din Republica Moldova. Și chiar dacă poveștile lor sunt diferite, emoția e aceeași. După primele proiecții de film, am primit multe mesaje în care se solicita un link pentru a-l transmite persoanelor care sunt departe de casă și au nevoie de așa un mesaj, precum cel găsit în film. Iată de ce am decis să facem filmul public
Autor: Diana Vlas
Datorită multiplelor solicitări de distribuire a filmului în mediul online pentru a fi vizionat de cât mai mulți moldoveni din diasporă, „Dor de casă” a fost pus la dispoziția publicului pe Youtube.