Reducere de 70%. Un proiect de lege propune soluții pentru importul autoturismelor cu numere de înmatriculare străine

Reducere de 70%. Un proiect de lege propune soluții pentru importul autoturismelor cu numere de înmatriculare străine

Un proiect de lege înregistrat recent la Parlament propune o reducere de 70% la acciza plătită pentru importul în Republica Moldova a mașinilor cu numere de înmatriculare străine, care s-au aflat pe teritoriul țării mai mult de 180 de zile și care au fost introduse până la data de 1 ianuarie 2023. În cazul adoptării documentului, proprietarii acestor autoturisme ar trebui să plătească acciza în mărime de 30% din cota accizei stabilite pentru anul 2022. 

Zagnat Elena

Potrivit autorilor, noul proiect de lege vine să ofere un mecanism de soluționare a problemei apărute în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene, în condițiile în care, astăzi, pe teritoriul Republicii Moldova circulă în jur de 180 de mii de mijloace de transport care sunt plasate sub regimul vamal de admitere temporară. 

Este evident că se impune o soluție pentru această problemă. Soluția este necesară și datorită faptului că proprietarii acestor automobile s-au pomenit practic într-un impas în urma modificărilor legislative efectuate la finele anului trecut. Proiectul de lege oferă o bună alternativă și o soluție fezabilă pentru proprietarii acestor unități de transport. Totodată, punerea în aplicare a acestui proiect de lege va genera venituri suplimentare semnificative pentru Bugetul de Stat pentru anul 2023. 

Autor: Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000 – art.184`1 Legea nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice

Publicitate

În cazul în care proiectul va fi adoptat, proprietarii autoturismelor cu numere de înmatriculare străine ar urma să aibă la dispoziție șase luni pentru a importa mijloacele de transport. Autoturismele cu vârsta de exploatare între 5 și 10 ani, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice rezidente până la data de 1 ianuarie 2023 vor putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023. 

Mijloacele de transport al cărui termen de exploatare este mai mare de 10 ani la data achitării drepturilor de import, vor putea fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru vârsta de 10 ani pentru anul 2023.

Prevederile nu ar urma să fie aplicate persoanelor care au fost sancționate contravențional, până la data intrării în vigoare a legii.

Potrivit autorilor, proiectul nu implică costuri financiare, urmând să genereze venituri suplimentare la Bugetul de stat pentru 2023. Proiectul de lege urmează a fi supus avizării și consultării publice.

Amintim că, în ianuarie și februarie curent, mai mulți proprietari ai automobilelor cu numere de înmatriculare străine au protestat, fiind nemulțumiți de noile reglementări care prevăd că de la 1 ianuarie 2023, persoanele fizice rezidente şi nerezidente pot intra pe teritoriul țării cu mijloace de transport înmatriculate în străinătate doar pe un termen de până la 180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal