Apă-Canal a încheiat acorduri cu Premier Energy și MoldovaGaz pentru restituirea datoriilor. Termenul expiră în acest an

Apă-Canal a încheiat acorduri cu Premier Energy și MoldovaGaz pentru restituirea datoriilor. Termenul expiră în acest an

Întreprinderea municipală „Apă-Canal” a încheiat acorduri cu furnizorii de electricitate și gaze naturale prin care primește răgaz la achitarea treptată a datoriilor acumulate. Astfel datoria către premier Energy ar urma să fie întoarsă integral către 1 decembrie curent, iar către MoldovaGaz- la 1 octombrie. Declarațiile au fost comunicate de vice-primara capitalei, Irina Gutnic, la ședința CMC din 21 aprilie.

Irina Soltan

În prezent, datoriile operatorului de servicii de apă și canalizare, Apă-Canal Chișinău, se însumează la 141,1 mil. de lei. Din această sumă, datoria acumulată pentru consumul de energie electrică constituie - 64,1 mil. lei, pentru gaze naturale - 37 mil. lei, iar alte datorii operaționale se însumează la 32,7 mil. lei. 

Vice-primara Irina Gutnic afirmă că operatorul a realizat câteva încasări pentru plata datoriilor. Astfel, de la Ministerul Muncii au fost transferate compensațiile pentru agentul termic de 3,9 mil de lei care vor fi direcționați pentru a stinge datoria către MoldovaGaz. La fel încasările de la Termoelectrica de 1,2 mil de lei vor fi direcționate pentru stingerea datoriei pentru energia electrică.

„Operatorul a ajuns la un acord cu Premier Energy pe marginea datoriei care la început de an era de 68 mil de lei. Datoria a fost eșalonată până la 1 decembrie 2023. Acordul presupune că operatorul lunar va închide factura și va achita din debursările care urmează să vină din partea BERD și BEI - în jur de 40 de mil de lei și alte 24 de mil din această datori vor fi închise cu forțele proprii”, a spus Gutnic.

Iar referitor la datoria pe gazele naturale, Apă-Canal a convenit cu MoldovaGaz și aobținut un răgaz de achitare până la 1 octombrie 2023. Acordul presupune achitarea zilnică a câte 300 de mii de lei așa încât la 1 octombrie datoria să fie stinsă.

Menționăm că potrivit raportului prezentat de Gutnic, în primul trimestru al anului 2023, Apă-Canal a facturat mijloace financiare în sumă de 243,1 mil de lei, iar încasările se însumează la 211,6 mil lei. Mai exact, veniturile din din vânzarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare sunt de 182 mil de lei, vânzări din energia termică - 47,7 milioane de lei, sume din aplicarea plăților pentru depășirea concentrațiilor maxim admisibile - 9,4 mil de lei, alte servicii - 3,4 mil de lei.

Gutnic susține că încasările estimate în 2023 pentru serviciul de apă și canalizare sunt de circa 800 milioane lei din vânzarea acestui serviciu, iar cheltuielile estimate sunt de circa 1,2 miliarde lei.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal