Premieră pentru sistemul medical din R. Moldova. Intervenție unică, efectuată de chirurgii de la Spitalul Republican

Premieră pentru sistemul medical din R. Moldova. Intervenție unică, efectuată de chirurgii de la Spitalul Republican

Cardiochirurgii de la Spitalul Clinic Republican Timofei Moșneaga au salvat o pacientă de 22 de ani, care avea un viciu congenital, ce a fost depistat deja la vârsta adultă. Fata a fost diagnosticată cu defect septal interatrial masiv – o malformație în care lipsește o porțiune din integritatea septului și a progresat insuficiența valvei tricuspide. Până acum, astfel de intervenții se realizau prin metoda clasică. 

Alina Mîndrilă

Acest defect este considerat masiv, atunci când există o gaură foarte mare în sept, care duce la șuntarea sângelui din atriul stâng în atriul drept, astfel mărind volumul circulant de sânge în părțile drepte ale inimii și a circuitului pulmonar, ce duce la o supraâncărcare de sânge în plămâni. În cazul în care nu se intervine chirurgical, pot apărea complicații ca: mărirea atriului și ventriculului drept în volum aducând la progresarea insuficienței cardiace și apariția hipertensiunii pulmonare, apariția insuficienței valvei tricuspide și fibrilației arteriale. 

Am realizat, pentru prima dată, plastia defectului de sept arterial cu plastia valvei tricuspide prin abord minim invaziv. Cu alte cuvinte, s-a efectuat suplinirea lipsei de perete – s-a preparat un segment de pericard și s-a aplicat pentru închiderea defectului de sept. Astfel, se restabilește anatomia normală a cordului cu însănătoșirea completă a pacientului. 

Autor: Ghenadie Bostan, cardiochirurg

Publicitate

În timpul acestei metode minim-invazive, abordul către inimă se face NU prin sternotomie (incizia sternului), dar prin minitoracotomie (prin unul din spațiile intercostale), fiind efectuată o incizie mică de 5-6 cm. Astfel cutia toracică rămâne integră. Operația a durat aproape 5 ore, fiind utilizată circulația extracorporală - o procedură medicală care implică preluarea temporară a funcției inimii și plămânilor prin intermediul aparatului de circulație extracorporală. Intervenția a decurs fără complicații.

Mă simțeam rău de aproape 5 ani: aveam dispnee, oboseam foarte repede, deseori aveam dureri de cap, tremuram. După operație mă simt mult mai bine. Deja a doua zi pot singură merge și respir mult mai ușor, fac exerciții și nu am nevoie de ajutor fizic. Mulțumesc întregului personal medical. 

Autor: Anghelina, pacientă

Datorită metodei minim-invazive, fata se va recupera complet mult mai rapid, în 3-4 săptămâni, iar prin metoda clasică ar fi necesar pentru reabilitare și recuperare aproximativ 4-6 luni.

„Grație metodei minim-invazive lipsesc complicațiile pulmonare, sindromul dolor este minim, hemoragiile intra și postoperatorii, riscul infecțiilor postoperatorii este minim, iar unul din cele mai importante avantaje este aspectul estetic. În urma operației minim-invazive nu este afectat aspectul fizic al persoanei. Dispare disconfortul psiho-emoțional, care persista după o operație clasică – cicatrice mare în regiunea sternului. Acesta a fost un prim pas. Deja preconizăm utilizarea pe larg a metodei minim-invazive în SCR în cazurile malformațiilor cardiace congenitale”, a explicat șeful Departamentului chirurgie cardiovasculară și toracică, Gheorghe Manolache. 

Pacienta a fost externată acasă și poate reveni la o viață obișnuită, fără restricții, poate frecventa studiile sau ieși la serviciu.

Echipa care a efectuat intervenția: Chirugii: Ghenadie Bostan, Nichifor Șciuca, Liviu Maniuc, Veronica Stratan (secundar clinic); Asistentă de operație: Natalia Gore; Anesteziolog: Vera Dogotari; anesteziolog secundar – Anastasia Bobu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal