Gonflabilele echipamentelor militare ar putea deveni calul troian al secolului XXI
De la calul troian la parașutiștii înfofoliți în saci, cunoscuți sub numele de „Rupert”, strategiile de camuflare pentru a reduce avantajul inamicului pe front sunt pe larg folosite. Aceeași tactică prinde din ce în ce mai mult contur și aplicabilitate pe frontul din Ucraina, doar că de această dată este vorba de manechine gonflabile ale tancurilor și artileriilor de câmp.
・ Olga Scripnic
Pe măsură ce tehnologiile de armament evoluează, iar dronele fac foarte vizibil câmpul de luptă din Ucraina, a fost găsită o alternativă pentru a fi păstrate resursele militare. Este vorba despre manechine gonflabile, scrie The Economist.
Aceasta este une dintre ipotezele care ar putea explica diferența dintre declarațiile pe care le fac părțile implicate în războiul din Ucraina, referitoare la pierderile militare. Pe de o parte, rușii pretind că au distrus în Ucraina mai multe lansatoare de rachete HIMARS, furnizate de SUA în luna iunie a anului trecut. Pe de altă parte, ucrainenii susțin că nu au pierdut niciunul pe câmpul de luptă.
Trebuie să înțelegeți că acesta este un război al inovației. Dronele și sateliții sunt mai sofisticate și pot vedea mai în detaliu. Este mai greu să păcălești inamicul care are camere de luat vederi și înregistrări video în direct. Dar momelile de înaltă calitate pot funcționa foarte bine.
Autor: Anton Gerashcenko, consilierul Ministrului Afacerilor Interne
Manechinele gonflabile sunt replici gonflabile ale echipamentelor militare, cum ar fi tancuri, artilerie de câmp, mortiere și mitraliere, fabricate dintr-o țesătură de nailon și sunt mai ușoare și mai simplu a a fi transportate decât replicile din lemn. Ele pot fi rapid dezasamblate și asamblate, iar un ventilator le poate umfla în doar câteva minute.
Din 2018, Come Back Alive, ONG care a fost în prima linie de aprovizionare a soldaților ucraineni, lucrează la proiectarea unor prototipuri gonflabile, de tipul celor folosite în exercițiile de antrenament militar.
De cealaltă parte, și rușii ar dispune de fabrici care produc gonflabile. Astfel, inclusiv, ei ar folosi această tactică pentru a crea iluzia unei forțe militare mai mari sau pentru a distrage atenția inamicului de la mișcările propriilor forțe, scrie The Economist.
Scopul utilizării acestora este pentru a provoca un atac din partea inamicului, permițând propriilor forțe să-și poziționeze echipamentul într-un mod mai sigur și mai strategic.
Dezvoltarea continuă
Mai mult decât atât, manechinele ar devini din ce în ce mai realiste.
„Replicile de tancuri pliabile din lemn sunt atât de detaliate și realiste, încât nu poți spune că sunt false nici de la cinci metri", spune Gherașcenco, citat de The Economist. Camioanele pot fi conduse pe câmpuri pentru a lăsa urme de tancuri și pentru a crea impresia unei poziții militare.
Inflatech folosește reflectoare flexibile pentru a simula căldura unui tun care tocmai a fost tras, pentru a induce în eroare camerele de termoviziune ale dronelor. Manechinele trebuie, de asemenea, să poată produce un semnal radar valabil, în ciuda faptului că sunt pline de aer.
Dummies ar putea fi eficiente pentru a contracara amenințarea dronelor rusești Lancet, care decimează, în prezent, artileria ucraineană. „Drona Lancet este cea mai periculoasă dronă pentru noi. Are o rază de acțiune de 40 km și transportă 3 kg de explozibil. Foarte utilă pentru distrugerea artileriei", spune Gerashcenko.
Facem destul de multe îmbunătățiri tehnice, dar nu vreau să le împărtășesc acum. Dacă îi poți convinge pe ruși să irosească resurse trăgând în falsuri, atunci epuizăm economic inamicul.
Autor: Andrei Rimariuk, analist militar