100 de proiecte din Programul Național „Satul European”, încheiate. Maia Sandu anunță lansarea proiectului „Satul European Expres”

100 de proiecte din Programul Național „Satul European”, încheiate. Maia Sandu anunță lansarea proiectului „Satul European Expres”

Președinta Maia Sandu anunță finalizarea a 100 de proiecte în cadrul Programului Național „Satul European”. Aceasta în termen de un an. La fel, șefa statului anunță lansarea Proiectului „Satul European Expres” în care proiectele trebuie să fie gata în decurs de 6 luni.

Irina Soltan

„Lucrurile firești de care au fost privați oamenii timp de decenii - apă potabilă în casă, canalizare, drumuri europene, grădinițe și spitale moderne înseamnă Moldova europeană. Am venit cu inițiativa „Satul European” prin care Guvernul a acordat finanțare pentru proiecte în jumătate din localitățile din sară. Astăzi vreau să anunț că 100 de proiecte au fost finalizate, iar aproape 100 mii de oameni se bucură de rezultate. Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar 34 mii se bucură de iluminat public”, a spus președinta Maia Sandu.

Șefa statului a dat mai multe exemple de proiecte. Astfel, în satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, s-au construit peste 11 km de rețea de iluminat public, iar la Șirăuți, raionul Briceni și Bușilea, raionul Ungheni, localnicii beneficiază de stații fotovoltaice.

La fel, în decurs de un an au fost renovate 14 grădinițe pentru aproape 3.000 de copii. Au fost modernizate nouă gimnazii și trei licee ca copii să învețe în condiții mai bune. Au fost renovate 18 centre culturale, au fost construite nouă terenuri de joacă, trei terenuri sportive și un parc public.

„Toate aceste proiecte reprezintă mai mult decât simple cifre, reprezintă localități și oameni cu condiții mai bune de trai”, a punctat președinta.

La fel, șefa statului anunță lansarea Proiectului „Satul European Expres”:

„În toate vizitele și discuțiile pe care le am cu oamenii din localitățile pe care le vizitez, mi se spune despre necesități imediate de îmbunătățire a infrastructurii care ar putea fi făcute în regim expres și cu mai puține resurse financiare decât proiectele de anvergură.

Am solicitat Guvernului ca în perioada următoare să deschidă apelul pentru un nou concurs de proiecte „Satul European Expres”. Acestea trebuie să permită localităților să implementeze proiecte rapide cu termen de finalizare de maximum 6 luni și să rezolve necesitățile urgente ale localităților. Să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs”, a punctat Maia Sandu.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal