Arestările nejustificate rămân o problemă în R. Moldova. Judecătorii au aprobat peste 91% din solicitările procurorilor, arată CRJM
Arestările nejustificate rămân o problemă în Republica Moldova, acestea fiind aplicate excesiv de procurori. Potrivit unui raport al Centrului de Resurse Juridice (CRJM), judecătorii de instrucție au aprobat peste 91% din solicitările acuzatorilor de stat, ceea ce denotă o examinare superficială.
・ Cristian Bolotnicov
Juriștii organizației susțin că acest fapt este cauzat, mai degrabă, de atitudinea pro-acuzatorială manifestată de unii judecători de instrucție, practica judiciară deficitară sau lipsa de independență a judecătorilor de instrucție, decât de legislație. De asemenea, volumul mare de muncă a judecătorilor afectează posibilitatea examinării calitative a materialelor și dosarelor ce vizează cererile de arest.
În acest sens, CRJM a transmis Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei o serie de constatări actualizate despre garanțiile existente și impactul măsurilor întreprinse până în prezent de autorități în procesul de prevenire și combatere a fenomenului arestărilor nejustificate.
CRJM a îndemnat Comitetul de Miniștri să solicite autorităților moldovenești:
– asigurarea că judecătorii și procurorii naționali vor respecta în practică garanțiile Art. 5 CEDO, în special, în ceea ce privește verificarea condiției bănuielii rezonabile a faptului că persoana a săvârșit infracțiunea și examinarea tuturor dovezilor relevante aduse în fața acestora;
– acordarea independenței depline, precum și asigurarea că cerințele legale pentru numirea în calitate de judecător de instrucție oferă garanții suficiente pentru exercitarea obiectivă a atribuțiilor;
– asigurarea posibilității ca orice persoană reținută sau arestată cu încălcarea Art. 5 CEDO să poată solicita despăgubiri, indiferent de hotărârea pronunțată asupra fondului acuzațiilor aduse împotriva sa.
CRJM precizează că la 5 - 7 iunie 2023, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va verifica măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în contextul supravegherii executării grupului de cauze Șarban. Grupul în cauză este constituit din 14 hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în care au fost constatate diverse violări ale Art. 5 a Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) – Dreptul la libertate și siguranță.