Deputată, despre proiectul „Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova”: Măsurile vor ajuta părinții să revină mai ușor în câmpul de muncă

Deputată, despre proiectul „Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova”: Măsurile vor ajuta părinții să revină mai ușor în câmpul de muncă

Anul trecut autoritățile naționale și-au concentrat foarte mult eforturile pentru a promova și susține părinții cu copii de a se întoarce în câmpul muncii. Una din aceste inițiative fiind legea privind serviciile de îngrijire a copiilor, o inovație pentru țara noastră. În cadrul lansării proiectului „Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova au fost prezentate mai multe idei și o abordare sistemică pentru o mai bună ofertă și promovare a formalizării”.

 

Alina Mîndrilă

Potrivit unui studiu, populația Republicii Moldova își dorește mai mulți copii dar din mai multe motive se opresc la unul sau doi. Totodată, peste 80 la sută consideră că femeile trebuie să fie responsabile de treburile casnice.

„Anul trecut am avut mai multe măsuri de susținere a părinților pentru a îmbina viața privată cu cea profesională. Și aici mă refer la proiectul de lege ce ține de servicii alternative de îngrijire a copilului, modificări în programul flexibil de muncă. Astfel încât, părinții să poată negocia cu angajatorii un program care să acopere necesitățile de familie și am mărit perioada în care tații își poată lua concediul de paternitate. Am înfințat fondul național de creșă. Toate măsurile vin să ajute părinții să revină mai ușor în câmpul de muncă, să fie siguri că copiii se află într-un mediu prietenos. Sunt convinsă că împruenă ne vom realiza obiectivele”, menționează deputata Marina Morozova.

Autor: Marina Morozova

Publicitate

Potrivit experților, prin acest proiect de lege se are ca scop integrarea femeilor pe piața muncii din Republica Moldova.

Este al 5-lea program de acest gen pentru țara noastră, din 2006 încoace. Obicetivele sunt o mai bună ocupare a forței de muncă inclusivă și productivă, condiții de muncă decente și un dialog social susținut și consolidat. Legătura directă pe care o văd a proiectului și inițiativele practic se intercalează cu aceste obiective. Asta ar stimula prezența femeilor pe piața forței de muncă și a bărbaților. Va aduce locuri de muncă asupra prin impactul pe care îl va avea asupra pieții muncii și vom avea grijă în acest proiect ca actorii implicați în sistemul de îngrijre să beneficieze de raporturi corecte de locuri de muncă, informează Alla Lipciuc, Coordonatoarea națională a organizației internaționale a muncii în Moldova.

Prin acest proiect se dorește de asemenea, incluziunea socială a copiilor care trebuie să aibă oportunitatea de a interacționa cu alți copii în același timp. Opinia aparține lui Thomas Alveteg, Secretar I/ Vice - șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare.

 

 „Este un proiect important în Republica Moldova. Vorbim despre crearea locurilor de muncă decente pentru femei și bărbați, ca mamele tinere să aibă posibilitatea să continue să lucreze și să contribuie la dezvoltarea economică, dar acest lucru depinde de serviciile oferite copiilor. În Suedia 10% se achită de părinți, 90 la sută la nivel municipal”, declară Thomas Alveteg.

Autor: Thomas Alveteg

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal