Ministra justiției, despre numirea judecătorului Nicolae Roșca, fost membru PAS, la șefia CC: Nu sunt temeiuri de a pune la îndoială imparțialitatea sa

Ministra justiției, despre numirea judecătorului Nicolae Roșca, fost membru PAS, la șefia CC: Nu sunt temeiuri de a pune la îndoială imparțialitatea sa

Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru a declarat că a aflat din presă despre numirea în funcția de președinte al Curții Constituționale a judecătorului Nicolae Roșca. Întrebată dacă are dubii cu privire la imparțialitatea acestuia, ministra a afirmat că nu au existat temeiuri în acest sens.

Cristian Bolotnicov

Întrebată în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Realitatea, despre situația de la Curtea Constituțională, ministra justiției s-a declarat sigură că toți membrii instanței își vor continua mai departe activitatea.

Am auzit și eu din presă această noutate, înțeleg că e urmare a finalizării primului mandat, membrii judecători au decis să pună la vot cum să continue mai departe. Este o situație interesantă, dar sunt sigură că toți membrii CC vor activa așa cum au activat până acum, potrivit legii.

Autor: Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției

Publicitate

În același timp, întrebată dacă are anumite dubii în privința noului președinte, care anterior a fost membru PAS, candidat pe listele blocului ACUM la funcția de deputat și fost avocat al Maiei Sandu, ministra a menționat că nu au fost temeiuri în acest sens.

Nu cunoșteam despre toate detaliile menționate, dar cel puțin, nu au fost temeiuri de a pune la dubii imparțialitatea sa de până acum.

Autor: Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției

Precizăm că, la ședința plenară a Curții Constituționale, convocată la 25 aprilie 2023, în calitate de președinte al Curții Constituționale din Moldova a fost ales judecătorul Nicolae Roșca. Așa cum prevede Constituția, noul președinte a fost ales prin vot secret de judecătorii Înaltei Curți cu majoritatea voturilor.

Președintele ales al Curții Constituționale, dl Nicolae Roșca, a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului.

Este de menționat că în perioada anilor 2017-2019, Roșca afost avocatul Maiei Sandu, dar și membru al partidului PAS.

La fel, precizăm că Roșca și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat.

Schimbările din fruntea CC se întâmplă în contextul în care la 23 aprilie 2023 a expirat termenul de 3 ani pentru care Domnica Manole a fost aleasă în calitate de președinte al Curții Constituționale.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal