E mai ușor să previi, decât să tratezi. Testele recomandate de medici pentru sănătatea reproductivă a femeilor și bărbaților

E mai ușor să previi, decât să tratezi. Testele recomandate de medici pentru sănătatea reproductivă a femeilor și bărbaților

Sănătății reproductive i se acordă adesea mai puțină atenție decât ar fi nevoie, iar unele persoane merg la medic abia atunci când sunt deranjate de anumite simptome. De ce? Motive pot fi diverse. Unii pot considera că problema nu este urgentă sau nu este relevantă pentru starea lor generală de sănătate, în timp ce alții se pot simți jenați atunci când abordează subiecte legate de sănătatea lor sexuală și reproductivă. În realitate însă, o serie de teste de rutină este capabilă să prevină eventualele probleme de sănătate sau ne pot ajuta să le rezolvăm în stadii incipiente, atunci când situația nu a reușit să se agraveze.

Zagnat Elena

Când batem alarma

Când este vorba despre sănătatea femeilor și a bărbaților, nevoile de testare sunt diferite, existând seturile de analize recomandate pentru fiecare sex în parte. De la examene fizice la teste genetice avansate, acestea pot fi cruciale pentru prevenirea bolilor. 

Există diverse afecțiuni care afectează sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor și bărbaților. Unele sunt legate de infecții cu transmitere sexuala, altele - de dereglări hormonale sau oncologie. 

Deși testele sunt diferite, o regulă este comună: orice abatere de la normalitate nu trebuie trecută cu vedere sub pretextul că „poate va trece”. 

Publicitate
Durerile și disconfortul în timpul actului sexual, durerile menstruale care anterior nu au fost, durerile în zona inferioară a abdomenului, orice dereglare de ciclu menstrual sau menstruație care durează mai puțin de două zile sau mai mult de 7-8 zile abundente și cu cheaguri de sânge este alarmantă. În cazul eșecul obținerii sarcinii timp de 6 -12 luni consecutiv, femeia necesită să treacă un control medical. 

Autor: Dorina Iutiș, medic ginecolog

...

Tot ce deranjează bărbatul ar trebui să fie un semn să facă câteva investigații: dereglarea de urinare, erecție slabă, ejaculare precoce, senzația de urină restantă, durerile în regiunea suprapubiană. Totuși, unele afecțiuni ar putea să nu aibă simptome, de aceea, vizita, cel puți, o dată în an la medic este practic obligatorie. 

Autor: Vitalie Buftea, medic urolog

...

Pentru a diagnostica infecțiile sexual transmisibile e nevoie de un simplu test de laborator. 

Standardul de aur rămân a fi testele de identificare a ADN sau ARN al agenților patogeni care cauzează aceste boli infecțioase cum ar fi Chlamydia, Mycoplasma, Gonoreea, Trichomona, Gardnerella, Candida, Citomegalovirus, HIV, hepatite, inclusiv Virus Papiloma Uman. 

Autor: Dorina Iutiș, medic ginecolog

În cazul bărbaților, cele mai importante investigații sunt examinarea bacteriologică, examinarea imunofluorescentă și examinarea imunologică.

Cancerul de col uterin, tot mai întâlnit printre tinere

Deosebit de importante sunt și testele de screening pentru cancerul de col uterin, care trebuie făcute odată cu debutul activității sexuale. Medicii notează că tot mai multe tinere sunt diagnosticate cu această boală. 

Cancerul de col uterin este una dintre formele de cancer la femei ce poate fi prevenit cel mai ușor. Cauzat în special de infecția cu Virusul Papillomei Umane (HPV), acesta se dezvoltă într-o perioadă de până la 10 ani, timp în care orice femeie reușește să-și efectueze un screening cervical de prevenție pentru a depista și a trata leziunile precanceroase de cel puțin trei ori. 

Cu toate acestea, potrivit ministerului Sănătății, în Republica Moldova, zilnic, una sau două femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. La fiecare trei zile, o femeie decedează fiind răpusă de această maladie. Anual 300–350 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, dintre care 150–200 decedează.

Pentru screening-ul cancerului de col uterin este nevoie de examenul citologic Babeș Papanicolau în mediu lichid, genotiparea virusului HPV. În cazul în care se suspectează o formațiune la nivelul organelor de reproducere se recomandă markerii tumorali specifici. Cel mai frecvent se recomandă determinarea CA 125, scor ROMA. 

Autor: Valentina Vlas, medic de laborator

Nu sunt date statistice despre când o femeie își începe viața sexuală, dar cu certitudine urmărim o tendință că tot mai multe tinere sunt diagnosticate cu cancer de col uterin din acest motiv investigarea timpurie este vitală. Cu cât mai devreme este stabilit diagnosticul cu atât mai de succes poate fi tratamentul. 

Autor: Liubov Maievschi, medic ginecolog oncolog

Testul care poate calcula riscul de dezvoltare a cancerului ovarian

Cancerul ovarian este o afecțiune în care celulele anormale se formează în țesuturile ovarului. Femeile cu istoric familial de cancer ovarian sau de sân prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Astăzi, este posibil ca printr-un singur test să poată fi calculat riscul de îmbolnăvire.

Pentru femeile care au cancer ovarian în istoricul familial se recomandă testul CA-125 si Scor Roma. Medicina nu stă pe loc. Astăzi testele genetice BRCA1 si BRCA2 ne pot arăta dacă femeia cu istoric familial de cancer ovarian sau de sân nu a moștenit mutații oncogene, care cresc riscul de dezvoltare a cancerului. 

Autor: Liubov Maievschi, medic ginecolog oncolog

Cancerul mamar, cel mai morbid

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, cancerul mamar deține primul loc în structura morbidităţii prin tumori maligne la femei și reprezentă 16% din morbiditatea oncologică anuală. Peste 10 mii de paciente se află la evidență cu această maladie. În fiecare an se înregistrează aproximativ 1.000 de cazuri noi.

În cazul cancerului la sân este necesar un autocontrol regulat al glandelor mamare, efectuat în fiecare lună, după ciclul menstrual. Femeia trebuie să atragă atenție la prezența formațiunilor în glanda mamară, la oricare fel de deformare a acesteia, retragerea cutanată sau o schimbare cutanată, un edem sau aspectul de coajă de portocală a pielii.

...

Până la vârsta 35-40 de ani, în afară de autocontrolul glandelor mamare, noi mai recomandăm de făcut ecografie mamară care în ziua de azi este foarte accesibilă. Ecografia poate arăta formațiunile, chiar la unele dimensiuni mici. După 40-45 de ani, în funcție de rezultatele ecografiei sau dacă medicul specialist are anumite dubii, se indică suplimentar o mamografie digitală, care în Moldova, este la fel de accesibilă în multe centre medicale. Și, dacă este necesar, se mai indică o rezonanță magnetică. Ecografia mamară o recomandăm, cel puțin, o dată în an, dar poate fi făcută chiar o dată la șase luni, astfel, femeia va fi liniștită că este totul în regulă.

Autor: Vitalie Machidon, medic mamolog

Tot mai multe cazuri de cancer de prostată

În ultima perioadă, în Republica Moldova a crescut îngrijorător morbiditatea cancerului de prostată, această afecţiune ajungând pe locul doi ca frecvenţă în rândul tumorilor depistate la bărbaţi. Medicii spun că maladia nu mai este caracteristică doar persoanelor de vârsta a treia, aşa cum era considerat anterior.

Potrivit medicilor, ar fi bine ca bărbații să înceapă investigațiile la 30-35 de ani. Cel mai recomandat este să meargă la medicul urolog care le poate prescrie câteva teste. Chiar dacă nu îi deranjează nimic, o dată în an, bărbații trebuie să facă câteva analize de bază.

În cazul în care bărbatul are în istoria familiei o rudă care a făcut deja cancer de prostată, acesta trebuie să fie mult mai atent la sănătatea sa. În acest caz, este indicat ca vizita la medicul urolog și investigațiile necesare să fie făcute chiar și începând cu vârsta de 20 de ani. Desigur începem cu ultrasonografia transrectală, PSA (Antigenul Specific Prostatic), testosteronul, ar fi indicată și o analiză de urină. Totuși, fiecărui bărbat îi este recomandat un anumit set de investigații, din acest motiv este bine să înceapă cu consultația unui urolog. 

Autor: Vitalie Buftea, medic urolog

Sănătatea reproductivă și vizita la medicul endocrinolog

Pentru femeile care planifică o sarcină este imperativ să efectueze câteva teste de laborator de bază, cum ar fi TORCH infecții, femoflor screen, citologia, vitamina D, hepatitele, HIV/SIDA, testarea nivelului de TSH și T4. Evaluarea funcției glandei tiroide este extrem de importantă deoarece în organismul viitoarei mămici au loc modificări hormonale profunde, care pot afecta și copilul. 

Puține gravide știu că vizita la medicul endocrinolog trebuie planificată încă din primele săptămâni de sarcină, sau chiar în perioada de planificare a copilului. Întrucât glanda tiroidă a fătului începe a se activa din al doilea trimestru. Graviduța, dacă nu avea probleme până la sarcină, sau probleme minore care nu le cunoștea, sau chiar probleme tiroidiene care erau compensate cu preparate levotiroxină, în primul trimestru aceste probleme ar putea deveni mai majore. Respectiv, ar afecta dezvoltarea fetală, sănătatea mamei, chiar și a nou-născutului.

Autor: Angela Bîrtă, medic endocrinolog

...

11% din populația de vârstă reproductivă din Republica Moldova afirmă că se confruntă cu probleme de infertilitate după ce au încercat să conceapă un copil în ultimele 12 luni. Problemele de infertilitate sunt asociate în egală măsură femeilor și bărbaților, arată datele unei analize a fenomenului infertilității în R. Moldova în baza Studiului Generații și Gen.

Desigur, în acest caz, problema se rezolvă în cuplu. Dacă vorbim de linia bărbaților, atunci, cea mai indicată investigație pentru a depista infertilitatea este spermograma. Este o analiză cu care ar trebui să începem. Este important, înainte de această analiză, bărbatul să se abțină de la relațiile sexuale timp de 3 zile. Deja rezultatul spermogramei ne va arăta cum să acționăm mai departe. 

Autor: Vitalie Buftea, medic urolog

Estimările sugerează că între 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de indivizi se confruntă cu infertilitatea la nivel global. 10-25% dintre toate cuplurile de vârstă reproductivă, suferă de infertilitate. 

Partenerul rubricii „Luna sănătății” este rețeaua de Centre Medicale Clinica Sante. Ține sănătatea sub control și comandă analize online cu 15 % reducere pe www.sante.mdPentru că sănătatea ta este prioritatea Clinicii Sante!"

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal