GÂNDUL ZILEI | Legea concediului menstrual în Moldova. Ce bine e că am ajuns să vorbim și despre asta

GÂNDUL ZILEI | Legea concediului menstrual în Moldova. Ce bine e că am ajuns să vorbim și despre asta

De la primele reclame tv cu tamponul introdus pe jumătate într-o soluție albastră, la care se uita consternată toată mahala bunicii, adunată în jurul singurului televizor cu antenă, care prindea serialul mexican al sezonului, și sondajul despre adoptarea legii cu privire la concediul menstrual au trecut, nici mai mult, nici mai puțin, 30 de ani. Menstruația iese, încet, dar sigur, din zona tabuurilor. Să ne bucurăm, deci, că lista lucrurilor de care să ne fie rușine se scurtează, chiar dacă adoptarea unei astfel de legi nu e o panacee - nici pentru rușinea noastră, a tuturor, nici pentru probemele femeilor.

Diana Guja

Așadar, moldovenii au fost întrebați în ce măsură cred că legea concediului menstrual plătit ar trebui să fie adoptată în Republica Moldova și, surpriză, mai mult de jumătate dintre respondenți, mai exact 60%, susțin ideea.

Potrivit sondajului realizat de Magenta Consulting, și femeile, și bărbații se arată, practic în mod egal, favorabili unei astfel de legi. Bunăoară, 25% din bărbații care au răspuns susțin adoptarea legii în foarte mare măsură (la femei susținerea e de 26%), 35% de bărbați (femei 36%) în mare măsură. Decalajul atât de mic dintre răspunsurile femeilor și bărbaților pe o temă atât de sensibilă pentru femei și, în același timp, imposibil de testat pentru bărbați, este, totuși, surprinzător și, îmi permit să cred, e semnul unei mici revoluții de mentalitate. Aici trebuie de menționat încă o cifră interesantă - 72% dintre respondenții care susțin o astfel de lege sunt cu studii gimnaziale/primare/școală medie. Paradoxal, dar cu cât este mai înalt nivelul de studii, cu atât e mai scăzută susținerea pentru această inițiativă progresistă - doar 58% dintre respondenți cu studii superioare ar susțin legea concediului menstrual.

Publicitate

Cât de mult trebuie să ne bucurăm? Deocamdată, moderat. Chiar dacă Parlamentul ar adopta Legea concediului menstrual, ea n-ar rezolva problemele femeilor, nici măcar cele legate de zilele de menstruație dureroasă. O astfel de lege ar putea oferi motive în plus angajatorilor să treacă cu vederea CV-urile candidatelor la angajare. Deși, cu această ocazie, angajatorii poate vor înceta să discrimineze femeile trecute de 50 de ani. Haz de necaz, într-o țară în care 73% de femei consideră că cea mai mare problemă cu care se confruntă este legată de discriminarea în angajarea în câmpul muncii și instabilitatea financiară. Pe scurt - pentru ca legea concediului menstrual să funcționeze e nevoie de un șir de schimbări la toate nivelurile, inclusiv motivarea agenților economici.

Vreau să închei cu partea plină a paharului. Menstruația e un cuvânt pe care îl auzim tot mai des în spațiul public... și el nu mușcă. Deja aceasta e o mică mare victorie. Normalizarea discuțiilor despre menstruație ne va face bine tuturor. Eu, care acum 30 de ani muream de rușine, când priveam cu adulții reclamele cu tampoane, scriu aceste rânduri și zâmbesc. Ce timpuri am ajuns, dom'le, ce timpuri… Faine timpuri.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal