Guvernul a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Tauber cu privire la achitarea integrală a facturilor la energie termică, electrică și gaze naturale pentru perioada rece a anului

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege înaintat de Tauber cu privire la achitarea integrală a facturilor la energie termică, electrică și gaze naturale pentru perioada rece a anului

În ședința din 26 aprilie, cabinetul de miniștri a avizat negativ proiectul de lege înaintat de deputat Partidului Șor Marina Tauber care prevede achitarea în proporție de 100% a facturilor cetățenilor la energie electrică, termică și gaze naturale pentru perioada rece a anului.

Baciu Ana

Potrivit Guvernului, pe parcursul perioadei reci a anului 2022-2023, „autoritățile desemnate responsabile au întreprins o serie de măsuri care au contribuit la reducerea impactului creșterii prețurilor pentru sursele energetice asupra consumatorilor finali”.

De asemenea, autoritatea centrală subliniază că a întreprins o serie de măsuri cu privire la reducerea sărăciei. Începând cu luna octombrie 2022, s-a acordat un ajutor material unic în sumă de 1.500 de lei beneficiarilor de pensii și alocații de stat, stabilite până la data de 1 octombrie 2022, în cuantum lunar mai mic de 5.000 de lei. Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale au fost indexate cu 15%.

„Având în vedere cele menționate și luând în considerare provocările generate de criza energetică, care au ca efect restricționarea posibilităților bugetare, proiectul de lege înaintat nu poate fi susținut”, se arată în nota Guvernului.

Menționăm că începând cu luna februarie, Mișcarea pentru Popor, gestionată de Partidul Șor au reluat protestele în masă din centrul capitalei. În cadrul acestora participanții cer achitarea integrală a facturilor.

AGORA amintește că Protestul care s-a desfășurat la 16 martie în fața Parlamentului s-a lăsat de la bun început cu probleme. Poliția a anunțat că a condus la inspectorat pentru identificare 24 de participanți, printre care 15 minori fără însoțitori. Una dintre persoanele documentate se afla în căutare.

Citește detalii aici: Protest cu îmbrânceli, minori nesupravegheați și trafic dat peste cap: Cum decurge manifestația din centrul capitalei

Totodată, potrivit oamenilor legii, locuitorii capitalei au sesizat despre comportamentul participanților la întrunire, fiind deranjați în special că aceștia își satisfac necesitățile fiziologice în curțile blocurilor și stațiile de așteptare a transportului public.

Următorul protest este planificat pentru data de 7 mai.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal