Ilan Șor, pe cale să rămână fără mandat de deputat. Comisia juridică a Parlamentului a aprobat raportul

Ilan Șor, pe cale să rămână fără mandat de deputat. Comisia juridică a Parlamentului a aprobat raportul

Deputatul fugar, Ilan Șor este pe cale să rămână fără mandat după ce membrii Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au aprobat un raport în acest sens. Se întâmplă după ce Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la 15 ani de închisoare, decizia fiind una definitivă și executorie.


Cristian Bolotnicov

Potrivit datelor afișate pe site-ul Parlamentului, proiectul de hotărâre privind declararea vacanței unui mandat de deputat în Parlament a fost examinat în ședința din 26 aprilie a Comisiei juridice, numiri și imunități. 

...

Ordinea de zi a ședinței Comisiei juridice din 26 aprilie 2023

parlament.md

Publicitate

Contactată de AGORA, președinta Comisia juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate a declarat că decizia a fost aprobată în temeiul hotărârii Curții de Apel Chișinău.

A fost aprobat raport, dar nu cu privire la ridicarea mandatului de deputat, ci cu privire la constatarea încetării de drept a mandatului și declarării unui mandat drept loc vacant. Decizia a fost luată în temeiul deciziei Curții de Apel prin care a fost condamnat definitiv la 15 ani privare de libertate.

Autor: Olesea Stamate, deputată PAS

Conform proiectului de hotărâre a Parlamentului, decizia este luată în urma demersului procurorei-șefă a Procuraturii Anticorupție din 21 aprilie 2023, prin care Parlamentului este informat despre rezultatele examinării cauzei penale pentru care a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputatului în Parlament, Ilan Șor.

Pentru autoritățile statului Israel este importantă decizia Curții de Apel, nu atât faptul deținerii sau nu a mandatului de deputat.

Autor: Olesea Stamate, deputată PAS

Precizăm, că potrivit legii despre statutul deputatului în Parlament adoptată în 1994 și cu modificările ulterioare, una din condițiile în care mandatul deputatului poate fi ridicat este cazul în care instanța de judecată dispune prin hotărâre irevocabilă, confiscarea averii nejustificate. Totodată, mandatul vacant va fi atribuit supleantului imediat următor de pe lista partidului pentru care a candidat deputatul al cărui mandat a fost declarat vacant.

Potrivit listei de candidați cu care Partidul Șor a participat în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, următorul candidat de pe lista de supleanți este Vladimir Vitiuc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal