Maia Sandu, despre semnarea unui eventual „Pact Snagov”: Vreau să las deschis subiectul (VIDEO)
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu nu respinge posibilitatea ca o eventuală declarație de tipul „Pactului de la Snagov” să fie semnată și în urma Adunării Naționale din 21 mai curent. Șefa statului însă precizează că situația este diferită, afirmând că spre deosebire de România, în R. Moldova există partide care „slujesc intereselor Federației Ruse”.
・ Cristian Bolotnicov
În România lucrurile erau diferite decât situația cu care ne confruntăm astăzi, în România toate partidele politice lucrau pentru interesul României, or noi avem o situație geopolitică unde o parte din partidele de aici slujesc intereselor Federației Ruse și respectiv nu sunt situații comparabile. Vreau să las deschis subiectul pentru că discutăm, abia am început aceste consultări publice, dar propunerea noastră este să avem o declarație în care confirmăm susținerea celor care participă la această adunare a cetățenilor pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
Întrebată în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV dacă primarul capitalei, Ion Ceban, al cărui partid Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a propus recent o asemenea acțiune, Sandu s-a rezumat să spună că evenimentul din 21 mai este „un eveniment al oamenilor, care cred în integrarea europeană”. Totodată, Sandu a dat de înțeles că ar putea fi adoptată și o declarație de condamnare a războiului din Ucraina.
Chiar nu mă interesează ce va face domnul Ceban, nu este un eveniment pentru domnul Ceban, este un eveniment al oamenilor, care cred cu toată sinceritatea că integrarea europeană, aderarea la UE este calea de dezvoltare pentru Republica Moldova.
Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova
Menționăm că, Mai cunoscut sub denumirea de „Declarația de la Snagov”, este un document semnat de principalele partide politice, societatea civilă și biserica din România, la 21 iunie 1995. În istoria postdecembristă a țării vecine, e prezentat ca un adevărat pact care a indicat existența unui rar consens național asupra integrării României în alianțele democratice, UE și NATO.
Precizăm că că, primarul capitalei Ion Ceban, lider al partidului MAN, a propus la 20 aprilie ca integrarea europeană să fie idee națională a R. Moldova. Mai mult, edilul vine deja și cu o structură a unui „Pact de la Chișinău”. Se întâmplă în contextul avansării simțitoare a țării pe calea aderării UE. PAS, partidul care promovează intens aderarea UE, a venit cu o reacție în scurt timp. „Face jocul rușilor”, afirmă cei din partidul de guvernare.
AGORA amintește că la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale se va desfășura Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Anunțul a fost făcut de președinta țării Maia Sandu. „A venit timpul să arătăm că suntem popor stăpân în casa sa”, a declarat șefa țării într-o adresare către popor.
Vezi și: Experiența de aderare a R. Moldova la UE devine mai matură cu un an
Menționăm că, pe 3 martie 2022, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Moment care a fost țintit încă din 1994, dar care a oscilat asemenea unei cardiograme, doar că în acest caz, orice cădere și abatere de la planul inițial era taxată cu ani de așteptare, de disensiuni politice și pagube pe mai multe planuri. Statutul de țară candidat reprezintă o etapă intermediară pe calea aderării la Uniunea Europeană.