Moldova, codașa Europei la cheltuielile militare. În timp ce, în 2022, Europa le-a majorat, țara noastră rămâne țara cu cel mai mic buget militar

Moldova, codașa Europei la cheltuielile militare. În timp ce, în 2022, Europa le-a majorat, țara noastră rămâne țara cu cel mai mic buget militar

Cheltuielile militare globale totale au crescut cu 3,7% în termeni reali în anul 2022, pentru a atinge un nou maxim de 2.240 de miliarde de dolari, potrivit raportului Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). De departe, cea mai puternică creștere a cheltuielilor (+13 la sută) a fost observată în Europa și a fost în mare parte cauzată de cheltuielile rusești și ucrainene. Cu toate acestea, ajutorul militar acordat Ucrainei și preocupările cu privire la o amenințare sporită din partea Rusiei au influențat puternic deciziile de cheltuieli ale multor alte state, la fel ca și tensiunile din Asia de Est, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

Invazia Ucrainei, principalul factor

Mai multe state și-au crescut semnificativ cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, în timp ce altele au anunțat planuri de a crește nivelul cheltuielilor pe perioade de până la un deceniu.

„Invazia Ucrainei a avut un impact imediat asupra deciziilor de cheltuieli militare în Europa Centrală și de Vest. Aceasta a inclus planuri multianuale de creștere a cheltuielilor din partea mai multor guverne. Ca urmare, ne putem aștepta în mod rezonabil că cheltuielile militare în Europa Centrală și de Vest vor continua să crească în anii următori”, a spus dr. Diego Lopes da Silva, cercetător principal la Programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme.

Unele dintre cele mai puternice creșteri au fost observate în Finlanda (+36 la sută), Lituania (+27 la sută), Suedia (+12 la sută) și Polonia (+11 la sută).

Publicitate

Moldova, codaşa Europei la cheltuieli militare


Dintre statele ce au apărut pe ruinele fostului lagăr socialist, Republica Moldova rămâne ţara cu cel mai mic buget militar – doar 47,75 milioane de dolari în 2022, ceea ce este doar 0,3% din PIB. Mai mult, alocaţiile au fost chiar în scădere cu circa 8% faţă de 2021.

Astfel, cheltuielile militare ale ţării noastre au fost de două ori mai mici decât ale Muntenegru (ţară cu o populaţie de patru ori mai mică), de 2,2 ori mai mici decât ale Kosovo sau Tadjikistanului, de trei ori mai mici decât ale Kârgăzstanului, de şase ori comparativ cu Albania, de şapte ori comparativ cu Georgia şi de 16 ori mai mici decât cele ale Armeniei, ţară comparabilă ca mărime, populaţie, PIB etc.

Sursa citată menționează că, este adevărat că, pentru anii 2023-2025, alocaţiile pentru apărare ale Republicii Moldova urmau să crească semnificativ, ceea ce a generat o serie de fakenews, precum că Moldova s-ar înarma.

Astfel, În 2021 cheltuielile pentru apărare au constituit 784 milioane lei. Ulterior, în 2022 cheltuielile pentru apărare au fost estimate la 914 milioane lei. Anul curent aceste cheltuieli au crescut cu peste jumătate de miliard de lei, ajungând la 1,48 miliarde lei, totodată, este estimat că în 2025 aceste cheltuieli să treacă de 1,6 miliarde lei.

Citește și: Ministrul Finanțelor: În următorul an, 500 de milioane de lei din cheltuieli la Ministerul Apărării vor fi pentru echipamente și muniții. În total, pentru apărare se alocă 0,55% din PIB-ul țării (VIDEO)

Chiar și cu această creștere semnificativă, cota cheltuielilor pentru apărare în PIB va rămâne la doar 0,4-0,5%.

Cheltuielile militare ale Ucrainei au ajuns la 44 miliarde de dolari

Lorenzo Scarazzato, cercetător la Programul de Cheltuieli Militare și Producție de Arme al SIPRI, susţine că multe state din fostul bloc estic și-au dublat cheltuielile militare din 2014, anul în care Rusia a anexat Crimeea.

Potrivit SIPRI, cheltuielile militare ale Ucrainei au ajuns la 44 miliarde de dolari în 2022, cu 640% mai mult decât în 2021, aceasta fiind cea mai mare creștere pe parcursul unui an a cheltuielilor militare ale unei țări, înregistrată vreodată în datele SIPRI.

Aceasta, fără a lua în calcul cele câteva zeci de miliarde de donaţii de armament din străinătate, precizează SIPRI.

Cheltuielile Rusiei au crescut cu 9,2%, conform estimărilor institutului.

„Dar, chiar dacă eliminaţi cele două naţiuni în conflict, cheltuielile în Europa au crescut semnificativ”, a precizat cercetătorul principal la Programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme Nan Tian.

Aceste cheltuieli europene, care au ajuns la 480 de miliarde de dolari în 2022, au crescut deja cu peste o treime în zece ani, iar tendinţa este de aşteptat să continue să se accelereze în următorul deceniu.

SUA – 39% din cheltuielile globale

Numai Statele Unite au reprezentat anul trecut 39% din cheltuielile globale. Alături de China, situată pe al doilea loc cu 13%, cele două ţări reprezintă mai mult de jumătate din investiţiile militare ale lumii. Urmează Rusia (3,9%), India (3,6%) şi Arabia Saudită (3,3%).

„China investeşte masiv în forţele sale navale pentru a-şi spori raza de acţiune înspre Taiwan, evident, şi dincolo de Marea Chinei de Sud”, a spus Tian. Japonia, dar şi Indonezia, Malaysia,Vietnam şi Australia încearcă să ţină pasul.

Regatul Unit este prima ţară europeană în privinţa cheltuielilor militare, ocupând locul al şaselea (cu 3,1% din totalul mondial), înaintea Germaniei (2,5%) şi a Franţei (2,4%), cifre care includ donaţiile către Ucraina.

Marea Britanie, al doilea donator după Statele Unite, „cheltuieşte în mod tradiţional mai mult decât Germania şi Franţa şi a donat, de asemenea, mai mult decât Germania şi Franţa”, subliniază Tian.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal