Nici da, nici ba: Moldovagaz susține că se va adresa ANRE pentru reducerea tarifului în cazul sesizării unor factori obiectivi
Moldovagaz va expedia o solicitare de reducere a prețului la gazele naturale către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetic (ANRE) dacă va stabili existența unor factori obiectivi, care generează necesitatea revizuirii venitului reglementat a furnizorului de gaze naturale.
・ Baciu Ana
Potrivit Moldovagaz, în prețurile reglementate de furnizare a gazelor naturale în vigoare prețul mediu de procurare a gazelor naturale constituie 926,94 de dolari per mia de metri cubi, pe când prețul efectiv de achiziție pe trimestrul I 2023 a constituit 1 093,20 de dolari/1.000 m3, ceea ce a condus spre acumularea semnificativă a devierilor tarifare negative în valoarea de 669,4 milioane de lei doar de la costul de achiziție a gazelor naturale.
Totodată, compania menționează că la finele anului 2022 devierile tarifare negative ale Furnizorului de gaze naturale au constituit mai mult de 2,5 miliarde de lei, generate de la costul de procurare a gazelor naturale și de la activitatea de furnizare a gazelor naturale consumatorilor.
Astfel, în pofida faptului că, o parte din devierile tarifare negative acumulate de către Moldovagaz au fost recuperate datorită includerii în structura prețurilor reglementate în vigoare din 01.10.2022 a devierilor tarifare generate pentru perioada precedentă de reglementare, există încă o mare parte a devierilor ce urmează a fi recuperate ulterior, subliniază responsabilii de la Moldovagaz.
Totodată, se menționează că pentru determinarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale e necesar de a stabili următoarele componente esențiale: prețul mediu anual de achiziție a gazelor naturale, care nu poate fi determinat actualmente din cauza volatilității cotațiilor bursiere pe platforma TTF, care zilnic derivă semnificativ, precum și costul serviciilor de distribuție și transport gaze naturale pe anul 2023.
În același timp, Moldovagaz menționează că tarifele de distribuție în vigoare nu au fost revizuite din anul 2018, ceea ce a generat acumularea devierilor tarifare negative în perioadele precedente de reglementare de la activitatea de distribuție a gazelor naturale, care conform prevederilor Metodologiei trebuie să fie incluse în prețurile reglementate pentru serviciul de distribuție gaze naturale cu scopul de a le recupera integral.
Responsabilii companiei spun urmează să fie revizuită și modificată Metodologia nr. 535/2019, ceea ce, potrivit lor, va conduce la revizuirea tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.