Cristian Rizea, expulzat din Republica Moldova. A fost declarat indezirabil pe un termen de 15 ani

Cristian Rizea, expulzat din Republica Moldova. A fost declarat indezirabil pe un termen de 15 ani

Cristian Rizea a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova, după ce a fost declarat drept indezirabil pentru o perioadă de 15 ani, a anunțat Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. Acesta a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul național de către personalul specializat al IGM.

Zagnat Elena

Declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Măsura se dispune de autoritatea competentă pentru străini din oficiu sau la propunerea unor alte autorităţi cu competenţe în domeniul ordinii publice şi al securităţii naţionale care deţin date sau indicii temeinice în sensul celor indicate supra.

Cristian Rizea a fost parlamentar PSD în perioada 2008-2016. El și-a început cariera politică la 31 de ani, când a devenit șef al Cabinetului al ministrului Tineretului, Georgiu Gingăraș, din guvernul lui Adrian Năstase. În anul 2008 a devenit deputat, iar presa de peste Prut și-a pus mereu întrebări cu privire la sursele de venit ale lui Rizea.

Apogeul carierei sale politice a fost atins în perioada 2010-2013, când a reușit să ajungă secretar executiv al partidului. Ulterior, Rizea a fost numit președinte al sectorului 5 din București. Aspirațiile sale l-au mânat să candideze la funcția de primar în 2016, dar partidul i-a retras încrederea.

În luna martie a aceluiași an, Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz pentru reținerea și arestarea deputatului PSD, Cristian Rizea, acesta fiind suspectat de trafic de influență, spălarea banilor şi influențarea declarațiilor martorilor. DNA a cerut în final 7 ani de închisoare pentru fostul deputat PSD. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv în 2019 la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Pe 2 noiembrie 2020 R. Moldova i-a retras a fostului deputat român, Cristian Rizea cetățenia moldovenească. Mai mult, autoritățile celor două state urmau să conlucreze în vederea expulzării ex-parlamentarului din țara noastră.

Condamnat în România la 4 ani 8 luni de închisoare, fostul deputat român a făcut în țara noastră o întreagă colecție de dosare. Pe lângă faptul că este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova, Rizea mai are pe rol în instanţele moldoveneşti cel puţin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal