Experții INCE: 2022 a fost un an dificil pentru economia Republicii Moldova. Principala cauză - războiul din Ucraina

Experții INCE: 2022 a fost un an dificil pentru economia Republicii Moldova. Principala cauză - războiul din Ucraina

Anul 2022 a fost unul din cei mai dificili pentru economia țării, fiind marcat de un declin economic de 5,9% și o inflație record de 28,7%. Statisticile au fost expuse în publicaţia „Tendinţe în economia Moldovei”, prezentată de către Institutul Național de Cercetări Economice.

Diana Latiș

Potrivit sursei citate, un impact major asupra evoluției economice din Moldova l-a avut conflictul din Ucraina, care a adus implicații economice regionale și globale largi și a influențat semnificativ piața energetică. Din cauza puterii joase de cumpărare a consumatorilor din R. Moldova, Guvernul a fost nevoit să acorde compensații importante, în mare parte acoperite de donatorii externi.

Reprezentantul INCE, Viorica Popa a declarat că economia Republica Moldova a scăzut brusc în 2022, ca urmare a efectelor secundare ale războiului, a crizei energetice și secetei. Astfel, PIB-ul s-a contractat cu 5,9 % în termeni reali față de anul precedent și a însumat 272,5 miliarde de lei. Producția agricolă s-a diminuat cu 29,8 % comparativ cu 2021. Volumul transferurilor bănești din străinătate prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice a constituit 1,75 miliarde de dolari, fiind cu 8,6 % în creștere față de 2021. Totodată, valoarea totală a comerțului internațional cu mărfuri a înregistrat creșteri de 31,3 % față de 2021 și a constituit 13,5 miliarde de dolari, fiind înregistrate sporuri atât la exporturi, cât și la importuri.

Doctorul în economie, Olga Timofei, a punctat că anul trecut, veniturile disponibile ale populației au înregistrat o creștere în termeni nominali de 21,2 %, ajungând la 4252 de lei (peste 200 de euro) lunar pentru o persoană. Cea mai importantă sursă de venit rămân salariile, cu o pondere de 50 la sută, urmate de prestațiile sociale și transferurile bănești de peste hotare. În aceleași timp, au crescut și cheltuielile populației cu 22,1 %, atingând o medie de 3711 lei lunar pentru o persoană.

Potrivit studiului, 2023 va fi un alt an de provocări majore pentru economia Republicii Moldova. Conform exercițiului de prognoză, efectuat de cercetătorii INCE, se anticipează că anul curent economia națională ar putea „spera” doar la o avansare minoră în mare parte bazată pe o creștere a sectorului agricol în speranța unui an meteorologic mai favorabil.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal