În Republica Moldova ar putea fi construite crematorii

În Republica Moldova ar putea fi construite crematorii

În Republica Moldova ar putea fi permisă crearea crematoriilor umane și incinerarea cadavrelor. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputații PAS, Oazu Nantoi și Marcela Nistor. Potrivit autorilor, necesitatea adoptării prezentului proiect de lege rezultă din faptul că în Republica Moldova nu există o lege ce ar reglementa activitatea cimitirelor și crematoriilor umane, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale. Anterior, în țara noastră a mai fost făcută o încercare de a construi un crematoriu în apropierea cimitirului Sfântul Lazăr din capitală. La acel moment, proiectul de lege a ajuns până la consultări în comisii, însă a fost pus „în sertar”, se pare, din cauza că biserica s-a pronunțat împotrivă.

Diana Latiș

Proiectul de lege a fost consultat cu Ministerul Mediului și cu cel mai mare administrator de cimitire din Republica Moldova – Întreprinderea Municipală Combinatul Servicii Funerare.

Acesta reglementează înființarea și desființarea crematoriilor umane, administrarea acestora și nemijlocit procedura de incinerare. 

În prezent, cadrul normativ referitor la organizarea și funcționarea cimitireloreste asigurat de mai multe acte normative, hotărâri și regulamente (Regulamentul cu privire la cimitire, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1072/1998), ale căror conținut este învechit, iar domeniul crematoriilor umane nu este reglementat de legislația Republicii Moldova. Prezenta inițiativă legislativă vine să actualizeze și să îmbunătățească cadrul normativ existent care nu mai corespunde cerințelor timpului și nu permite formarea unor practici coerente în domeniu la nivel de țară.

Autor: Documentul privind incinerarea cadavrelor

Publicitate

Potrivit proiectului de lege, crematoriile umane vor putea fi înființate de către autorități publice centrale, autorități publice locale sau în parteneriate publice-private. Standardele de autorizare și funcționare, normele tehnice, sanitare și de mediu pentru crematoriile umane vor fi elaborate, actualizate și monitorizate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului.

Administrațiile cimitirelor și crematoriilor umane vor putea amenaja și pune la dispoziția persoanelor interesate, pe baza unui contract, încheiat pe o perioadă determinată,  spații speciale destinate păstrării urnelor funerare cu cenușa persoanelor decedate (columbare).

Procedura de incinerare

Pentru fiecare incinerare realizată, administrația crematoriului va trebui să întocmească un dosar de incinerare, care va include următoarele documente:

– copia certificatului de deces sau copia unui alt act care confirmă decesul;

– avizul organelor de poliție;

– cererea de incinerare și contractul aferent;

– actul de predare-primire a urnei funerare.

Incinerările se vor efectua numai pe baza certificatului de deces sau un alt act care confirmă decesul, cu avizul organelor de poliție eliberat în condițiile legii. Cererea de incinerare și contractul aferent vor fi completate și semnate de o persoană care face parte din clasa întâi sau doi de rudenie, sau o persoană desemnată prin procură de către o persoană din clasa întâi sau doi de rudenie. 

Potrivit proiectului, administrațiile crematoriilor umane vor elibera urna funerară cu cenușa persoanei decedate, prin act de predare-primire, doar persoanelor care fac parte din clasa întâi sau doi de rudenie.

Condițiile incinerării

Proiectul de lege mai prevede interzicerea incinerării în cazul persoanelor decedate neidentificate, al persoanelor decedate cărora nu li s-a emis certificatul de deces sau un alt act care confirmă decesul, dar și persoanelor străine decedate în Republica Moldova în lipsa aprobării oficiului consular din Republica Moldova al țării al cărei cetățean a fost persoana decedată.

În proiect mai este stabilit statutul cimitirelor, reglementând înființarea, închiderea și desființarea cimitirelor. De asemenea, acesta reglementează administrarea cimitirelor, stabilind obligațiile administratorului cimitirului, sursele de finanțare ale administrării cimitirelor și modalitățile de efectuare a lucrărilor în cimitire. În același timp, inițiativa legislativă stabilește condițiile exhumării, reînhumării și utilizării continue între rude a terenului destinat înhumării.

În Republica Moldova există, pentru fiecare comunitate urbană minimum câte un cimitir, iar doar pe teritoriul mun. Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de aproximativ 200 de hectare. În funcție de capacitatea de administrare a acestora, cimitirele și unele sectoare din cimitirele mai mari se află într-o stare care variază de la bune la abandonate.

AGORA amintește că despre construcția unui crematoriu s-a discutat încă în anul 2017. Atunci, municipalitatea a atribuit chiar un teren de opt hectare pentru construcția unui crematoriu în apropierea cimitirului Sfântul Lazăr din capitală. Proiect de lege a fost înregistrat în Parlament în iunie 2018, însă discuțiile din Legislativ s-au oprit la etapa dezbaterilor în comisii. Una dintre cauzele principale ar fi că majoritatea preoților sunt împotriva incinerării cadavrelor, scria presa la moment.

CITEȘTE ȘI: Să îngropi sau să arzi? Cu ce ochi privește societatea moldovenească ideea incinerării defuncților și cât de răspândită e în R. Moldova (VIDEO)

În timp ce autoritățile văd incinerarea drept o soluție pentru evitarea înhumării cadavrelor unele peste altele, Biserica Ortodoxă califică această procedură drept un „păcat”.

În condițiile în care în țară nu este un crematoriu, persoanele care solicită acest serviciu pentru rudele decedate sunt nevoite să plece fie la Odesa, fie la București, ulterior revenind să înhumeze cenușa la Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal