Misiunea civilă a UE în R. Moldova va fi condusă de un diplomat român. Despre cine este vorba

Misiunea civilă a UE în R. Moldova va fi condusă de un diplomat român. Despre cine este vorba

Misiunea civilă a Uniunii Europene pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, instituită recent, va fi condusă de un diplomat român. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, care a precizat că a fost selectat  „în urma unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă în ultimele săptămâni”.Cristian Bolotnicov

Astfel, este vorba de actualul ambasador al României la Vilnius, Cosmin Dinescu, alegerea căruia a fost salutată de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu. De altfel, decizia de alegere  a diplomatului român în această funcție a fost anunțată inițial de Înaltu Reprezentant la UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Suntem mândri că un coleg de-ai nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în R. Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilienței și securității R. Moldova.

Autor: Bogdan Aurescu, ministru al afacerilor externe al României

Publicitate

Aurescu susține că alegerea lui Cosmin Dinescu la șefia misiunii UE „confirmă atât valoarea candidatului României”, iar în același timp „rolul-cheie în susținerea R. Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice”. Totodată, ministrul român a mai adăugat că rezultat este datorat și eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivelul UE.

A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității R. Moldova.

Autor: Bogdan Aurescu, ministru al afacerilor externe al României

Potrivit MAE al României, Dinescu este în prezent ambasador al României în Lituania și Letonia. Acesta a obținut funcția de șef al misiunii civile după ce a candidat pentru poziția dată alături de alte șapte persoane.

Cosmin George Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc, atât în cadru bilateral, cât și multilateral. De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croația (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din fața Curții Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (2009), menționează MAE.

MAE al României afirmă că prin această numire, oficiali români dețin poziția de șef în două misiuni UE sub egida PSAC. E vorba de poziția la EUPM și cea de șef a misiunii EUBAM-Rafah.

Amintim că, în urma deciziei din 24 aprilie 2023, Consiliul European a decis să instituie misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune. Potrivit unui comunicat al instituției, obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al R. Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

Mandatul acesteia vizează trei zone prioritare de acțiune:

Securitate cibernetică/combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării: i) combaterea dezinformării online și sprijinirea comunicării strategice a instituțiilor-cheie; ii) furnizarea de instrumente analitice care să monitorizeze infrastructura cibernetică; iii) elaborarea de protocoale unitare care să faciliteze un răspuns coerent la incidentele cyber;

Consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă (MAI) prin sprijinirea centrului de răspuns la criză al MAI pentru un răspuns coordonat la nivel inter-instituțional în situațiile criză.

Celula de Proiecte a misiunii, considerată esențială de Republica Moldova, va acoperi dimensiunea de echipamente/consolidare a capacităților, în plus față de partea de consultanță.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal