Air Moldova acuză maib de constrângeri financiare. Reacția băncii: Nu restricționă compania aeriană să lucreze cu alt furnizor de plăți

Air Moldova acuză maib de constrângeri financiare. Reacția băncii: Nu restricționă compania aeriană să lucreze cu alt furnizor de plăți

Air Moldova acuză banca maib de constrângeri financiare. Aceasta declară că compania este dispusă să achite datoriile pe care le are, dar dificultățile sunt legate de acțiunile băncii. La scurt timp maib a venit cu o reacție în care menționează că potrivit contractului banca are obligația să protejeze interesele clienților care plătesc pentru serviciu, fără a restricționa tranzacțiile Air Moldova. 

Baciu Ana

„Air Moldova este dispusă să achite datoriile față de prestatori și să-și onoreze obligațiunile față de pasageri, dar problemele financiare cu care se confruntă compania la ziua de azi, sunt cauzate de acțiunile băncii comerciale maib.

Banca, prin includerea în contract a unor clauze abuzive, obligă Air Moldova să cerșească de la bancă propriii bani pentru a achita operarea zborurilor, iar de fiecare dată când primește un refuz, compania este nevoită să anuleze zborurile”, se arată într-un comunicat emis de companie.

Potrivit reprezentanților Air Moldova, în conturile companiei la banca maib ar fi blocate 150 de milioane de lei.

„Acești bani ar permite companiei să achite prestatorii de servicii pentru a nu anula curse zilnic, bani care ar permite suplinirea flotei proprii și bani care ar asigura activitatea companiei fără constrângere”, spun cei de la Air Moldova.

Ca răspuns la acuzațiile aduse, maib a declarat că contractul între cele două reflectă clauze specifice pentru industrie și pentru dezvoltarea companiei, conform cărora banca are obligația să protejeze interesele clienților care plătesc pentru serviciu, fără a restricționa tranzacțiile Air Moldova. 

„Pe întreaga perioadă a parteneriatului nostru maib a sprijinit Air Moldova în dezvoltarea și creșterea companiei. Deși fiecare client este extrem de valoros pentru noi, maib nu a restricționat niciodată și nu restricționează Air Moldova să lucreze cu orice alt furnizor de plăți”, se arată în comunicatul băncii.

Precizăm că, în cadrul unei conferințe de presă, președinta Maia Sandu, referindu-se la problemele cu care se confruntă Air Moldova, a declarat că așteaptă să se expună Procuratura Generală pe acest caz.

Ulterior, compania aeriană a declarat că este solidară cu declarația președintei și susțin „poziția expusă, cu referire la managementul defectuos al fostei întreprinderi de stat Air Moldova și intenționata îndatorare a acesteia până în 2018, inclusiv necesitatea tragerii la răspundere a celor implicați”.

Citește și: Air Moldova, la un pas de faliment și cu mâna întinsă către stat. Cum a ajuns aici, ce ar putea urma și cum trebuie să procedeze călătorii

Amintim că ultimele cazuri de anulare a zborurilor operate de Air Moldova au fost înregistrate la 27 aprilie, atunci când compania a anulat patru din șase zboruri - sosiri. Mai exact, a fost anulată cursa dinspre Tel Aviv, Praga, Verona și Paris. Cursa dinspre Dublin a venit, iar la ora 19:30 este programat avionul dinspre Londra. La fel, au fost anulate trei din șase plecări. E vorba de destinații spre Verona, Praga și Paris.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal