UE a adoptat cadrul necesar pentru instituirea sancțiunilor împotriva celor care se află în spatele acțiunilor de destabilizare a R. Moldova

UE a adoptat cadrul necesar pentru instituirea sancțiunilor împotriva celor care se află în spatele acțiunilor de destabilizare a R. Moldova

Consiliul European a adoptat un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

Cristian Bolotnicov

Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, suntem martorii unor încercări tot mai dese și continue de destabilizare a Moldovei. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm capacitatea de rezistență a Republicii Moldova, vizându-i pe cei care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în actualul context dificil.

Autor: Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoanele care se angajează în abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului sau le-ar putea influența grav.

Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și o interdicție de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, precum și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat în mod vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE, notează comunicatul Consiliului European.

Acest cadru de măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal