Două ședințe de Parlament, în vizorul Promo -LEX: Ordinea de zi a întrunirilor a fost modificată în proporție de 383.3%, iar transparența decizională - afectată în proporție de 32%
Ședințele Parlamentului din 28 și 29 aprilie s-au desfășurat cu modificarea agendei în proporție de peste 300%. Mai mult, în cazul a 7 din 22 de proiecte adoptate a fost afectată transparența decizională. Concluzia aparține experților din cadrul Promo-LEX care au efectuat sinteza celor două întruniri.
・ Irina Soltan
Promo-LEX constată că al doilea an consecutiv, Guvernul nu a prezentat în termenul stabilit legal, luna aprilie, raportul anual al activității, în plenul Parlamentului. Aceasta deși raportul cu privire la activitatea Guvernului pentru 2022-2023 a fost transmis legislativului la data de 16 februarie 2023 și este publicat pe pagina web a acestuia. Cu toate acestea, raportul nu a ajuns să fie prezentat și audiat în plen.
La fel, se constată că ordinea de zi pentru ședințele din 27 și 28 aprilie a fost modificată în proporție de 383.3%. Altfel spus, numărul subiectelor care au fost incluse sau excluse a depășit de aproape 4 ori numărul inițial de proiecte.
De altă parte și transparența decizională a fost afectată în proporție de 32% sau în cazul a 7 proiecte din totalul de 22 votate. Iar dacă ar fi însă să estimăm gradul de respectare a transparenței decizionale fără a lua în calcul proiectele ale căror rapoarte și corapoarte au fost publicate în timpul ședinței, inclusiv în timpul votării sau după, atunci transparența decizională ar putea fi considerată afectată în proporție de 50 % (11 proiecte).
„Practica publicării rapoartelor și a corapoartelor comisiilor pe pagina web a Parlamentului în ziua ședinței, în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării reprezintă o carență semnificativă în asigurarea transparenței decizionale a legislativului”, constată Promo-LEX.
Experții mai menționează în sinteza ședințelor plenare de săptămâna trecută că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul a constatat încetarea de drept a calității de deputat.
Urmare a deciziei, definitivă și executorie, a Curții de Apel Chișinău, din 13 aprilie 2023, de condamnare la pedeapsă cu închisoarea, pe un termen de 15 ani, a deputatului Ilan Șor, Parlamentul a declarat vacant mandatul de deputat care aparține Partidului Șor. Comisia Electorală Centrală urmează să inițieze procedura de validare a mandatului următorului candidat supleant.