Crește tariful serviciilor oferite de Poșta Moldovei cu circa 21% - de la cauză la efect

Crește tariful serviciilor oferite de Poșta Moldovei cu circa 21% - de la cauză la efect

Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) a majorat tarifele pentru serviciile poștale, din sfera serviciului poştal universal, furnizate de Î.S. ”Poșta Moldovei”. Factorul principal este reprezentat de cheltuielile întreprinderii care nu sunt acoperite de tarifele actuale.

Olga Scripnic

Necesitatea ajustării tarifelor a fost condiționată de faptul că, tarifele aplicate până la moment de Poșta Moldovei pentru serviciile din sfera serviciului poştal universal (SPU), nu acoperă cheltuielile suportate de acest furnizor, având în vedere creșterea semnificativă a prețurilor pentru resursele energetice, astfel, Poșta Moldovei înregistrând un trend negativ în activitatea desfășurată în anul 2022.

Autor: Se arată în comunicatul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI)

Potrivit proiectului de hotărâre al ANRCETI, noile tarife propuse pentru scrisori, cărţi poştale, imprimate vor înregistra o creştere cu circa 21%, faţă de tarifele în vigoare, scrie MoldStreet. Factorii principali care a dus la modificarea costurilor este creşterea prețurilor de producţie și cheltuielilor pentru personal.

Cu toate acestea, salariul mediu al angajaților Poştei Moldovei implicat în producţie în anul 2022 era cu circa 40% mai mic decât salariul mediu pe economie în R. Moldova, iar multe localităţi au rămas fără poştaşi, scrie MoldStreet.

O altă componentă a costurilor de producţie este reprezentată de cheltuielile de transportare a trimiterilor poştale, din care combustibilul valorează 6,6%. Odată cu creșterea prețurilor la carburanți au crescut și cheltuielile de transport.

Mai mult decât atât, documentul prevede că tarifele pentru trimiterile poştale internaţionale de scrisori, cărţi poştale, aerograme, imprimate şi colete poştale internaţionale vor înregistra o creştere faţă de tarifele în vigoare în medie cu circa 24%.

Un factor semnificativ, în acest sens, este reprezentat de creşterea taxelor terminale de distribuţie pe teritoriul ţărilor de destinaţie conform Convenţiei Uniunii Poştale Universale (UPU) și a modificărilor principiilor de aplicare a taxelor terminale.

Noile tarife pentru serviciile poștale din sfera SPU urmează să intre în vigoare pe 1 iunie 2023.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal