Ziua deciziei: locuitorii din Găgăuzia aleg bașcanul și doi deputații în Adunarea Populară

Ziua deciziei: locuitorii din Găgăuzia aleg bașcanul și doi deputații în Adunarea Populară

Pe 30 aprilie, în UTA Găgăuzia au loc alegerile pentru funcția de Guvernator (bașcan) al Autonomiei. Acesta urmează să fie al șaptelea scrutin de alegere a bașcanului în regiune, la care, de această dată, vor participa opt candidați. Concomitent, locuitorii din circumscripțiile Vulcăneşti şi Cioc-Maidan își vor alege deputații în Adunarea Populară.

Olga Scripnic

Ziua electorală - 30 aprilie

Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 observatori internaționali și 21 de observatori din partea Promo-LEX, pentru monitorizarea alegerilor Guvernatorului UTA Găgăuzia și a alegerilor parțiale pentru Adunarea Populară. 

Pentru alegerile Guvernatorului autonomiei au fost tipărite 93.451 de buletine de vot, dintre care 3.769 în limba găgăuză, 3.398 în limba de stat și 86.284 în limba rusă. Totodată, sunt deschise 65 de secții de votare, în 26 de localități, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia.

Pentru ca alegerile pentru funcția de bașcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste. Este vorba despre circa 47 de mii de cetățeni din Găgăuzia, dintre cei peste 92 de mii înscriși pe listele electorale.

În cursa electorală sunt înscriși opt candidați: Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș.

Publicitate
...

Secțiile de votare pentru alegerile Guvernatorului Găgăuziei.

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei

Pentru alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei, pentru circumscripţia nr. 9 Vulcăneşti şi nr. 17 Cioc-Maidan, au fost tipărite 5.314 de buletine de vot, dintre care 85 în limba găgăuză, 85 în limba română, iar 5.144 - în limba rusă.

Totul despre bașcanul Găgăuziei

Bașcan al autonomiei poate deveni o persoană care a împlinit 35 de ani și care a locuit cel puțin 10 ani în Găgăuzia. Totodată, candidații trebuie să aibă studii superioare și să vorbească limba găgăuză. Pentru aceasta, ei sunt obligați să susțină un test care să determine cât de fluenți sunt. 

Guvernatorul Găgăuziei este ales în funcție pentru o perioadă de 4 ani și lui i se subordonează toate unitățile administrației publice din unitatea teritorial-administrativă.

Bașcanul semnează legile locale, emite hotărâri și dispoziții executorii pe teritoriul Găgăuziei și are drept de iniţiativă legislativă în Adunarea Populară a Găgăuziei.

Pentru a deveni bașcan al autonomiei, un candidat trebuie să obțină în primul tur de scrutin mai mult de jumătate din voturi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este organizat al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descrescătoare a voturilor.

Până acum, opt persoane au ocupat funcția de bașcan. Cel mai mult timp s-a aflat în fruntea autonomiei Mihail Formuzal, care a fost guvernator timp de opt ani. Cele mai scurte mandate le-au avut bașcanii interimari Valeri Ianioglo, Ivan Kristioglo și Gheorghe Mollo, care au ocupat funcția timp de câteva luni. 

Adunarea Populară

Adunarea Populară este autoritatea reprezentativă și legislativă a Găgăuziei, compusă din 35 de deputați aleși pentru un mandat de patru ani.

În fiecare circumscripție este ales candidatul care obține majoritatea voturilor, în caz contrar este organizat al doilea tur de scrutin. Ambele tururi sunt declarate valabile pentru fiecare circumscripție în parte, dacă este depășit pragul de validare de 1/3 din alegători.

Deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei poate fi ales orice cetățean al Republicii Moldova cu drepturi electorale care a împlinit vârsta de 21 de ani și la momentul efectuării alegerilor locuiește pe teritoriul circumscripției electorale pe care o reprezintă. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal