Averi înghețate și intrări blocate. Consiliul UE a decis că persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei vor fi sancționate
Consiliul Uniunii Europene a decis că persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova și amenință suveranitatea și independența țării noastre, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului vor fi sancționate. Astfel, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Despre asta a anunțat președinta Maia Sandu într-un mesaj de mulțumire adresat Consiliului.
・ Baciu Ana
„Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulțumim României pentru implicarea constantă și susținerea fermă a acestei inițiative importante pentru Moldova. Adoptarea acestui regim de sancțiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova, pentru calea noastră europeană și pentru asigurarea păcii și stabilității în regiune”, se arată în mesajul Maiei Sandu.
Măsurile restrictive ar putea fi aplicate și persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituțiilor statului.
Potrivit unui comunicat emis de Consiliul Europei, eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut simțitor de la începutul războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.
Prin urmare, acest cadru pentru măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova.
În comunicat se precizează că, în cadrul Consiliului European din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere tot sprijinul relevant țării noastre, inclusiv pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
La 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune, cu scopul de a consolida reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea manipulării și a interferenței informațiilor străine.