Prima alegere pentru bașcanul Găgăuziei a fost făcută, mai urmează una. Cine sunt fruntașii primului tur

Prima alegere pentru bașcanul Găgăuziei a fost făcută, mai urmează una. Cine sunt fruntașii primului tur

Pe data de 30 aprilie în UTA Găgăuzia au avut loc alegerile pentru funcția de Guvernator (bașcan) al Autonomiei. În intervalul orelor 7:00 - 21:00, la secțiile de vot s-au prezentat 57,8% din numărul total de alegători înscriși pe listă. Rezultate preliminare arată că în turul doi al scrutinului electoral va concura candidatul susținul de Partidului Socialiștilor și candidata Partidului Șor.

Olga Scripnic

În cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei au participat opt candidați: Nicolai Dudoglo, Grigori Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitri Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș. Voturile, după închiderea secțiilor de vot, au fost numărate în prezența observatorilor acreditați.

Fruntași, pe listele preliminare

Publicitate

Grigorii Uzun, și candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul s-au clasat pe primele două locuri la alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia.

Grigorii Uzun a obținut 14.849 de voturi. La o distanță de 13 voturi este Evghenia Guțul, care a fost aleasă de 14.836 de locuitori ai Găgăuziei.

Amintim că, Grigori Uzun a fost deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, a cărui candidatură este susținută de PSRM. De cealaltă parte, este Evghenia Guțul, singura candidată care participă în aceste alegeri din partea unui partid politic și este vorba de Partidul Șor. 

Clasamentul candidaților și numărul de voturi obținute

Rezultatele preliminare, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, arată că pe locul trei, cu un număr de 9.132, se află Victor Petrov, candidat susținut de unii membri ai Partidului Socialiștilor.

Pe locul patru și cinci, cu o mică diferență de voturi între ei, se află Dmitri Croitor (5.825), ex-ambasador al Republicii Moldova în Turcia, și Nicolai Dudoglo (5.059), fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat din Moldova, candidat de trei ori la funcția de guvernator al Găgăuziei.

Datele arată că 3.231 de voturi au fost date pentru Serghei Cimpoieș, care a ocupat funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Iar cei mai puțin populari printre preferințele alegătorilor au fost Mihail Formuzal (1.969 voturi) și Serghei Cernev (1.301 voturi).

Câte o plângere și prezență suficientă la vot

În momentul închiderii secțiilor de vot, din totatul de 92.519 de alegători înscriși pe listele electorale, au reușit să-și exprime alegerea pentru Guvernatorul Autonomiei 57.019 persoane. În termeni procentuali, este vorba de 57,8% de votanți. Astfel, scrutinul este considerat valid.

Printre plângerile înregistrate de Comisia Electoral Centrală găgăuză, pe perioada desfășurării alegerilor, se numără- includerea pe listele de alegători a două persoane decedate și rezidenți străini domiciliați pe una dintre adrese. Cazurile au fost semnalate pe listele electorale de la secția de votare nr. 11 din Comrat. Președinta Comisiei Electorale Centrale găgăuze, Iana Covalenco, a anunțat despre aceste reclamații după încheierea scrutinului și a declarat că sunt respinse.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal