Evghenia Guțul a cheltuit în campania electorală de șapte ori mai mult decât Grigorii Uzun

Evghenia Guțul a cheltuit în campania electorală de șapte ori mai mult decât Grigorii Uzun

Candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, și candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Grigorii Uzun s-au clasat pe primele două locuri la alegerile pentru funcția de bașcan al autonomiei găgăuze, pe 30 aprilie, și se vor confrunta în turul doi, pe 14 mai. Rapoartele financiare analizate de Mold-Street arată că Guţul a cheltuit în patru săptămâni de campanie circa 1,8 milioane lei, mai mult cu aproximativ 230.000 lei, decât ceilalţi şapte contracandidaţi luaţi împreună.

Baciu Ana

Bugetul electoral al candidatei Partidului Şor a fost de șapte ori mai mare decât cel al liderului primului tur, Grigorii Uzun, de două ori mai mare decât a cheltuit Victor Petrov - care s-a clasat pe locul trei şi de 10 ori mai mare decât bugetul lui Dmitrii Croitor.

...

Top cheltuieli ale candidaților la funcția de bașcan

Mold-Street

Publicitate

Guţul a cheltuit doar pentru focuri de artificii, de cinci ori mai mult decât a alocat pentru toată campania sa Serghei Cernev.

Bugetul alocat pentru campania Evgheniei Guţul, este mai mare şi decât cel al majorităţii partidelor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din iulie 2021 - de aproape şase ori mai mare decât al Congresului Civic şi cu 25% mai mult decât a cheltuit Partidul Democrat în acea campanie.

Conform datelor publicate de Comisia electorală din regiune, Grigorii Uzun a obținut 14.849 de voturi potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului din 30 aprilie, iar Evghenia Guţul – cu 13 voturi mai puţin - 14.836.

Pe locul trei, cu un număr de 9.132 d evoturi, se află deputatul local Victor Petrov, candidat susținut de unii membri ai Partidului Socialiștilor. 

Pe patru și cinci, cu o mică diferență de voturi între ei, se află Dmitri Croitor (5.825), ex-ambasador al Republicii Moldova în Turcia, și Nicolai Dudoglo (5.059), fost deputat în Parlament din partea Partidului Democrat din Moldova, candidat de trei ori la funcția de guvernator al Găgăuziei.

Datele preliminare arată că 3.231 de voturi au fost date pentru Serghei Cimpoieș, care a ocupat funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Mihail Formuzal, fost başcan în perioada 2006-2015 a obţinut doar 1.969 voturi, iar Serghei Cernev - 1.301 voturi.

Astfel în total cei opt candidaţi au cheltuit pentru campania electorală circa 3,34 milioane lei, sau în medie câte 58,5 lei per fiecare din cei circa 57.000 de alegători ce au venit la vot.

Potrivit sursei citate sumele cheltuite de unii candidaţi în campanie au fost de câteva ori mai mari. Mai ales ţinând cont că susţinerea vedetelor din Rusia, fie ea şi online la distanţă pentru că nu au putut veni în Moldova.Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal