First Republic Bank - a treia bancă americană care a dat faliment în ultimele două luni

First Republic Bank - a treia bancă americană care a dat faliment în ultimele două luni

Departamentul pentru protecție și inovare financiară din California (DFPI) a anunțat că a închis First Republic Bank și a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor sale către JPMorgan Chase & Co. și National Association, aceasta fiind a treia mare bancă americană care a dat faliment în două luni. Astfel, JPMorgan, una dintre cele mai mari instituții financiare din SUA va prelua majoritatea activelor First Republic și toate depozitele, inclusiv cele neasigurate, au spus autoritățile de reglementare într-un comunicat, transmite Mold-Street.

Baciu Ana

Au mai fost interesați de preluarea First Republic Bank PNC Financial Services Group (PNC.N) și Citizens Financial Group Inc (CFG.N), care au depus oferte finale duminică într-o licitație organizată de autoritățile de reglementare.

Intervenția autorităților are loc la mai puțin de două luni după ce Silicon Valley Bank și Signature Bank au dat faliment, forțând Rezerva Federală să intervină cu măsuri de urgență pentru a stabiliza piețele.

Valoarea acțiunilor First Republic s-a prăbușit cu 57% în ultimele cinci zile și cu 95% de la începutul anului.

Banca americană, cu active de peste 210 de miliarde de dolari la finele anului trecut, a fost în ultimele zile ținta mai multor runde de vânzări agresive după falimentul Silicon Valley Bank (SVB) și închiderea Signature Bank de către autorități.

First Republic a devenit epicentrul crizei bancare regionale din SUA luna trecută, după ce clienții bogați pe care i-a curtat pentru a-și alimenta creșterea fulminantă au început să retragă depozitele și au lăsat banca în dificultate.

First Republic este o bancă regională, care s-a concentrat pe persoanele cu averi nete ridicate şi pe afacerile acestora, inclusiv oferind credite ipotecare la dobânzi scăzute.

Valoarea de piaţă a acelor ipoteci, precum şi a altor active pe termen lung din bilanţul băncii a scăzut de când Fed a început să majoreze dobânzile anul trecut, făcându-i pe investitori să se îngrijoreze că banca va trebui să înregistreze o pierdere considerabilă dacă va fi forţată să vândă acele active pentru a strânge numerar.

Băncile de pe Wall Street au încercat să găsească o soluție pentru First Republic de când 11 dintre cei mai mari creditori din SUA au depus 30 de miliarde de dolari la bancă, pe 16 martie, într-un efort de a calma temerile legate de soliditatea sistemului bancar american.

Anterior s-a anunţat că First Republic s-a oferit să-și vândă împrumuturile sau titlurile de valoare la prețuri peste ratele pieței către 11 bănci, ca parte a unui nou plan de supraviețuire. De asemenea, Bloomberg a relatat că banca ia în considerare vânzarea de active de 50 până la 100 de miliarde de dolari în cadrul planului de salvare.


Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal