Opinie | Parteneriatele dintre antreprenori și instituțiile de învățământ de profil le asigură tinerilor un viitor acasă

Opinie | Parteneriatele dintre antreprenori și instituțiile de învățământ de profil le asigură tinerilor un viitor acasă

Despre necesitatea consolidării și extinderii colaborării instituțiilor de învățământ cu angajatorii și cu asociațiile profesionale se vorbește de ani buni și acest lucru este absolut justificat. Există deja experiența țărilor din regiunea Dunării privind dezvoltarea învățământului dual, care este o formă de pregătire extrem de eficientă, asigurând forță de muncă calificată, conform nevoilor pieții.

Cristian Gheorghe

În Republica Moldova învățământul dual și-a arătat bunele practici încă din 2014. În trei ani de la lansare, deja 9 instituții de învățământ în colaborare cu 14 agenți economici efectuau formarea profesională prin sistemul dual, iar peste patru – circa 660 de elevi erau instruiți în peste 30 de companii autohtone, în cadrul învățământului profesional tehnic. Această progresie impresionantă demonstrează că beneficiile învățământului dual sunt apreciate și sunt profitabile din perspectiva ambilor parteneri (angajator și instituție de învățământ). Colaborarea dintre instituțiile de învățământ de orice nivel (nu doar cel profesional-tehnic) și antreprenori este benefică și aduce avantaje economiei naționale.

De ce este necesară o asemenea colaborare? În primul rând, pentru că asigură pregătirea teoretică și practică a studenților în deplină concordanță cu cerințele angajatorilor. Majoritatea companiilor se aşteaptă ca universităţile și colegiile să pregătească studenţii astfel, încât aceştia să fie capabili să facă față într-un timp rezonabil (de dorit cât mai restrâns) cerințelor profesionale ale momentului. Însă aceste competențe pot fi dobândite, în cea mai mare parte, doar pe parcursul activității practice, în cadrul unei implicări reale în procesul de muncă și cunoaștere obiectivă a mecanismelor de funcționare a businessului modern (nu este suficientă doar pregătirea teoretică în cadrul curriculei din învățământ). Această experiență practică poate fi oferită de asociațiile profesionale, de agenții economici înșiși.

Mai mult decât atât, această colaborare este necesară și pentru ca instituțiile de învățământ să aibă un feedback rapid și obiectiv privind necesităţile pieţei, aflată în continuă dezvoltare. Acest feedback este indispensabil atunci când vorbim de revizuirea, resetarea sistemică a stagiilor și planurilor educaționale. Respectiv, beneficiile colaborării dintre instituțiile de învățământ cu angajatorii sunt mutuale, au de câștigat deopotrivă și mediul de afaceri și comunitatea academică. 

Publicitate

Astăzi, în Republica Moldova, găsesc exemple solide de conlucarare a antreprenorilor cu instituțiile de învățământ superior de profil. Una din băncile cele mai mari de aici, de exemplu, a încheiat un parteneriat temeinic cu Asociația Businessului European (EBA) și, alturi de Academia de Studii Economice, Universitatea de Stat și Universitatea Tehnică din Moldova, a lansat un program de stagii practice pentru studenții de la aceste instituții. Tinerii ar trebui să aibă un viitor în țara unde s-au născut, renunțând firesc la ideea că o viață decentă le poate fi asigurată exclusiv prin angajarea în câmpul muncii peste hotare. Și tocmai aceste colaborări le oferă studenților oportunități educaționale și de angajare aici, acasă. Din câte cunosc, la acest program au participat deja circa 400 de studenți, cei mai buni beneficiind de stagii practice cu remunerare, dar si de oportunitatea reală de a fi angajați la banca respectivă sau în alte instituții ale sistemului financiar-bancar din Republica Moldova.

Și în România asemenea colaborări, parteneriate, sunt în plină ascendență. De exemplu, Asociația Profesională a Producătorilor de Cabluri (APPCR), președinte a căreia am onoarea să fiu, a încheiat anul acesta un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București (UPB), cu durata de patru ani. Ne propunem, astfel, să explorăm și să susținem inițiative, obiective și acțiuni de interes comun, prioritatea fiind creșterea calității și relevanței educației în contextul formării studenților și absolvenților pe piața muncii.

Cred cu tărie că parteneriatul dintre o organizație puternică precum este APPCR (cu jucători importanți, de calibrul companiei multinaționale Prysmian care produce cabluri pentru rețele electrice și telecomunicații din întreaga lume) și o instituție cu influență majoră asupra formării specialiștilor din domeniu, îi asigură unui viitor profesionist capacitatea de a genera soluții adaptate unei societăți moderne, în pas cu evoluția tehnologică mondială și asigură continuitatea calificată a industriei noastre. 

Și astfel decurg lucrurile în orice domeniu al economiei, dacă reprezentanții cei mai relevanți ai acestuia conlucrează în parteneriate strategice cu instituțiile de învățământ care pregătesc viitorii specialiști în domeniul respectiv, precum și în cele conexe. Este extrem de important ca oferta și cererea de pe piața muncii să fie coordonate, echilibrate. Astfel, descrește rata șomajului, tinerii se pot angaja acasă, iar calitatea profesională a studenților este mult mai adaptată fișelor de post, imediat după absolvire. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal