Precizările Procuraturii Anticorupție în privința arestării Marinei Tauber. Procurorii anunță că urmărirea penală este la etapa finală (VIDEO)

Procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a oferit mai multe precizări pe marginea deciziei de arestare a Marinei Tauber, care este vizată în dosarul penal deschis pe marginea finanțării ilegale a Partidului Șor. Potrivit procurorilor, Tauber și-ar fi procurat biletul de avion spre Israel la două zile după ce avocații acesteia au fost informați despre solicitarea Procuraturii Anticorupție de schimbare a măsurii preventive din control judiciar în arest preventiv.

2 mai 2023, 19:51Cristian Bolotnicov

Precizările Procuraturii Anticorupție în privința arestării Marinei Tauber. Procurorii anunță că urmărirea penală este la etapa finală (VIDEO)

Dragalin susține că documentele din cadrul investigației confirmă că biletele procurate pentru zborul de luni, au fost cumpărate în seara zilei de duminică, 30 aprilie. Demersul procurorilor de instituire a măsurii de arest preventiv în privința deputatei Partidului Șor, înaintat la 23 aprilie curent, se află încă în examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

 Documentele din cadrul investigației confirmă că biletele procurate pentru zborul de luni, au fost cumpărate duminică, deci două zile după ce a fost anunțată că procurorii solicită înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arest preventiv și de asta procurorii au considerat necesară arestarea lor. Astăzi a avut loc o ședință la ora 14:30, la moment nu avem încă o decizie, judecătorul o să ia o decizie după ce a ascultat argumentele din partea Procuraturii și avocaților.

Autor: Veronica Dragalin, procurora-șefă a Procuraturii Anticorupție

Publicitate

Mai mult, procurorii de caz au anunțat că dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Șor este la etapa finală și se apropie de expedierea în instanța de judecată. Aceștia afirmă că se va solicita din nou ridicarea imunității parlamentare și completarea învinuirii finale. Acuzatorii de stat afirmă că au prezentat instanței mai multe probe care relevă faptul că Tauber a încălcat restricțiile impuse de instanța de judecată prin decizia de aplicare a arestului la domiciliu, comunicând cu învinuiți din cadrul dosarului și dând mai multe indicații privind organizarea protestelor.

Amintim că, în dimineața zilei de 1 mai, Marina Tauber a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău în drum spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. Potrivit Procuraturii Anticorupție șa baza reținerii a stat ordonanța procurorului emisă în aceeași zi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei.

La 28 aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a depus un demers pentru a fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber ar fi încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului.

Având restricția de a comunica cu învinuiții de pe dosar și a purta discuții telefonice, a folosit telefoane speciale cu aplicația bria, prin care a purtat conferințe, dând indicații directe președinților și vicepreședinților oficiilor teritoriale din Republica Moldova cum să racoleze persoane pentru a participa la proteste, cum să organizeze transportul centralizat din diferite raioane, cum vor fi recepționați banii pe timp de noapte, în pungi de polietilenă și în plicuri pentru remunerarea acestor persoane și achitarea transportului. Aceste discuții au fost interceptate prin intermediul măsurilor speciale de investigație și au fost puse pe masa judecătorilor în vederea argumentării faptului că aceste restricții impuse din arest la domiciliu au fost încălcate

Autor: Procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție

Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel. Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că deputata se va eschiva de la organul de urmărire penală.

Procuratură precizează că la 5 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă - liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții:

să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;

să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și

să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

La 15 februarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea avocaților privind revocarea măsurii preventive - liberarea provizorie sub control judiciar.

Dar la 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților Marinei Tauber, casând încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) din 15 februarie 2023, astfel, revocându-i obligațiile stabilite anterior prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 5 ianuarie 2023.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal