Problema grânelor din Ucraina. Explicăm deciziile UE cu privire la tranzitul cerealelor, efectul asupra pieței și ce riscuri pasc Moldova în această situație

Problema grânelor din Ucraina. Explicăm deciziile UE cu privire la tranzitul cerealelor, efectul asupra pieței și ce riscuri pasc Moldova în această situație

Blocajul impus de ruși pe mare la cerealele din Ucraina a cauzat un aflux terestru al acestora. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate pe mare din cauza invaziei Rusiei, dar întârzierile în transportul cerealelor au provocat o supraofertă de importuri ieftine, ceea ce a dus la plângeri din partea fermierilor locali și la interzicerea cerealelor de către unele țări. În timp ce UE anunță o soluție, R. Moldova pare să aibă o problemă. Directorul Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, previne că dacă Republica Moldova nu va interzice importul cerealelor ucrainești, piața locală se va prăbuși. Acesta consideră și că „vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova”.

Felicia Nedzelschi

În ce constă problema grânelor?

Situația a forțat Uniunea Europeană să caute o soluție. Bruxelles-ul a anunțat că pregătește restricții de urgență privind importurile ucrainene de cereale în cinci state membre apropiate de Ucraina, aplecându-se în fața presiunilor Poloniei și Ungariei, după ce acestea au luat măsuri pentru a pacifica fermierii locali.

Pe 28 aprilie, Politico scria că țările au ajuns la o soluție. Comisia Europeană va propune măsuri de salvgardare de urgență pentru grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui, a declarat șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, adăugând că ar putea urma investigații privind alte produse.

El nu a oferit mai multe detalii cu privire la ceea ce presupun măsurile de urgență, dar diplomații UE spun că importurile acestor produse în cele cinci țări vor fi blocate, cu excepția cazului în care vor fi tranzitate în alte țări din UE sau în țări terțe. Măsura ar urma să dureze doar până la sfârșitul lunii iunie. De asemenea, UE va sprijini aceste țări cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Comisia Europeană a propus ca mărfurile să fie sigilate sau monitorizate prin Sistemul Global de Poziționare (GPS) pentru a se asigura că nu sunt deschise în timpul tranzitului și, prin urmare, nu ar trebui să afecteze piețele din statele pe care le traversează.

Publicitate

Discuții și poziția ucrainenilor

În paralel cu aceste decizii ale UE, implicaţiile asupra pieţei cerealelor au fost principalele subiecte puse în discuţie la EuroGrainHub Exchange & Forum de la București din 27-28 aprilie. Din cuvântările şi din informaţiile din culise, rezultă că a fost un forum în mare parte organizat de ucraineni, care caută în continuare soluţii pentru ca să exporte produsele agricole, în special cerealele şi seminţele de oleaginoase, care anterior, până la războiul pornit de Rusia, erau livrate mai mult pe mare.

Mold-Street scrie că la eveniment a vorbit și Taras Vysotsky, prim-adjunct al ministrului ucrainean pentru Politici Agricole și Alimentare. „Nu există altă cale, oricât de mult ne-am dori, căci inamicul folosește orice ocazie împotriva noastră. Rusia creează probleme nu doar pentru noi, ci și pentru vecinii noștri și le puteți simți și singuri. Prin urmare, sunt sigur că ne înțelegeți ca nimeni alţii”, a spus prim-viceministrul ucrainean.

Unde-i R. Moldova în ecuație?

Mold-Street a discutat și cu expertul Iurie Rija, care a participat la acest forum din Bucureşti. El a explicat efectele afluxului de cereale şi oleaginoase din Ucraina asupra sectorului agrar din Moldova.

„În 2022, producția de cereale din Ucraina a totalizat 53,1 milioane tone, dintre care, la situația din 28 aprilie 2023, circa 29 milioane tone au fost evacuate prin coridorul de cereale cu cele peste 920 de nave.

Restul cerealelor, fie au rămas în Ucraina, fie că au fost transportate pe cale terestră în țările vecine din Uniunea Europeană, în special, România, Bulgaria și Polonia, dar și prin Republica Moldova. Pe de o parte, acest flux de cereale ucrainești a fost unul benefic pentru consumatorii finali din regiunea Europei de Est, Africa și Asia, prevenind criza alimentară globală și menţinând la un nivel relativ scăzut preţurile la produsele alimentare. Pe de altă parte, în condiţiile crizei energetice și a inflației galopante, producătorii agricoli au avut de suferit. Or, au crescut semnificativ costurile logistice şi a devenit mult mai costisitor de transportat şi exportat produsele agricole”, a precizat expertul.

În 2022, producția de cereale din Republica Moldova a totalizat 1,73 milioane tone, fiind de două ori şi ceva mai mică ca în 2021, dar valul de cereale din Ucraina a influenţat piaţa.

În condiţiile unei inflației medii anuale de 28,7% în 2022, stimulată de creșterea prețului la carburanți, resurse energetice, inputuri și materiale de insămânțare, agricultorii nu își pot vinde marfa la un preț suficient, care să le acopere cheltuielile.

Și președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, bate alarma la aceeași temă.

„Autoritățile Moldovei sunt obligate să reacționeze prompt la situația creată. Pentru a evita ultima lovitură pentru agricultura națională, se impun măsuri rapide și similare. Dacă în aceeași zi Moldova nu va interzice importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, dezastru complet în sectorul agrar este inevitabil. În foarte scurt timp elevatoarele noastre în preajma sezonului de recoltare vor fi pline de producția agricolă din Ucraina. Prețurile se vor prăbuși la un nivel catastrofal de mic pentru mulți agricultori, care din anul 2022 sunt afectați concomitent de alte multiple crize. Procesul distrugerii pentru marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii devine ireversibil”, consideră Slusari.

El crede că, în plus la cele de mai sus, „vor exista multe tentative de a exporta producția ucraineană ca originară din Republica Moldova”.

„Este suficientă depistare a unui caz de falsificare a documentelor de origine și țara noastră poate să între în regim de supraveghere specială a importurilor în UE. Moldova trebuie să fie acum pragmatică și solidară cu țările UE din Europa din Est, care au înțeles că falimentul producătorilor agricoli autohtoni și dezastru în localitățile rurale nu vor ajuta cu nimic Ucrainei. Ba din contra, destabilizarea economică va provoca mai multe tulburări sociale și politice. Pentru Moldova, care se află în situația mult mai șubredă, astfel de destabilizări vor genera riscuri duble, de care evident vor încerca să profite grupările politico-criminale, conectate la Kremlin. Nu înțeleg tăcerea Guvernului nostru și aștept de la el decizii proxime și eficiente în interesul sectorului agrar național și a satelor Moldovei”, a scris Slusari pe pagina sa.

Între timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis un singur comunicat de la forumul menționat mai sus în care scrie că ministrul Vladimir Bolea a „solicitat ajutorul UE pentru a sprijini activitățile de stabilizare a prețurilor și a piețelor agricole”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal