SUM IT UP 4 Impact: Cum MITP a contribuit la creșterea și dezvoltarea afacerilor în RM (VIDEO)

SUM IT UP 4 Impact: Cum MITP a contribuit la creșterea și dezvoltarea afacerilor în RM (VIDEO)

În doar cinci ani de la fondare, Moldova Innovation Technology Park a avut un impact major asupra întregii industrii IT locale și chiar regionale. În calitate de principal catalizator al ecosistemului tech, MITP organizează bianual evenimentul de referință pentru comunitatea tech din țară, SUM IT UP. Evoluția MITP și cea a economiei naționale din 2018 până în prezent, precum și cele mai importante rezultate înregistrate în 2022, argumentate de istorii de succes ale rezidenților, au fost subiectele principale ale ediției SUM IT UP 4 Impact.

Victoria Dumbravă

Numărul companiilor rezidente în cadrul Moldova Innovation Technology Parc a depășit la finele anului 2022 cifra de 1.300 de companii. Acestea au contribuit la crearea a peste 9.700 de locuri noi de muncă. De asemenea, numărul companiilor cu capital străin s-a dublat, Statele Unite ale Americii fiind țara de unde vin cei mai mulți investitori.

„Noi, la MITP organizăm evenimentul SUM IT UP de două ori pe an. Vrem să celebrăm împreună care sunt rezultatele acestui sector. Este și o posibilitate extraordinară de a aduce în lumină companiile rezidente ale parcului IT, ca ele să-și povestească istoriile lor de succes. MITP a fost creat de Guvern pentru o perioadă de 10 ani. În cadrul parcului companiile rezidente pot să-și dezvolte businessul achitând un impozit unic de 7% din cifra lor de afacere. Acum avem funcțională această garanție pentru următorii trei ani, până în 2025, și lucrăm împreună cu Guvernul la un proiect de lege menit să extindă perioada de funcționare a parcului de la 10 la 20 de ani.”

Autor: Natalia Donțu, administratoarea MITP

Publicitate

În 2017, anul dinaintea creării parcului IT, întreg sectorul achita la Bugetul Public Național 373 de milioane de lei. În 2022, această cifră s-a triplat. Peste trei miliarde de lei constituie impozitele și taxele pe care le-au achitat doar rezidenții MITP la Bugetul de Stat în ultimii cinci ani.

Crearea comunității puternice a impactat dezvoltarea întregului sector din punct de vedere și a cifrei de afacere care a crescut cu peste trei ori în ultimii cinci ani, atingând cifra de 14 miliarde de lei în anul 2022 . Contribuția rezidenților MITP la formarea acestei cifre de afaceri a sectorului IT este de 73%.

Un studiu de piață realizat recent de o companie internațională de consultanță a demonstrat că Republica Moldova ar avea de câștigat 683 de milioane de euro la Bugetul Public Național într-o perioadă de 10 ani în cazul în care îmbrățișează sau adoptă aceste facilități cu o extindere de alți 10 ani.

...

Numărul angajaților în sectorul IT

MITP

„Sectorul IT a fost o surpriză extrem de plăcută. Eu nu cred că cineva se aștepta la o asemenea anvergură și la o asemenea dezvoltare de rapidă. 5% din PIB este IT. Din totalul de exporturi, 11% revin industriei IT. 95% din toate serviciile sunt spre export. Aceasta este o industrie care trebuie susținută. O să prelungim și termenul parcului. O să oferim cât mai multe stimulente, pentru ca companiile din IT să poată angaja inclusiv muncitori de peste hotare. IT este tot. IT este și sănătate, IT e și educație, IT e și entertaiment, IT e și administrație și tot ce vrei.”

Autor: Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării

Anul trecut, doar în cadrul MITP, lucrau aproape 19.000 de angajați. Salariul mediu per angajat în cadrul companiilor IT a crescut până la peste 40.000 de lei în anul 2022. Membrii parcului IT spun în unison că aceasta este o platformă excelentă pentru un dialog bilateral cu statul, din care pot rezulta inclusiv inițiative de impact pentru comunitate.

„Pentru mine este foarte inspirațional să văd această dezvoltare extraordinară, pe parcursul ultimilor 4-5 ani. Nu mi-aș fi imaginat vreodată că am putea avea o creștere uimitoare, în ceea ce ține de numărul companiilor. Ceea ce am învățat de la sectorul IT este să promovăm Moldova într-un mod în care suntem mândri de Moldova. Există o mulțime de oportunități, oameni talentați, oameni calificați cu multă creativitate. O țară mică, cu inimă mare. Acesta este un bun punct de etanșare.”  

Autor: Thomas Alveteg, prim-secretar Ambasada Suediei

...

Evoluțoa numărului rezidenților MITP

MITP

„În 5 ani am extins genurile de activitate, am majorat venitul asigurat al salariaților rezidenților. Recent avem munca la distanță, un nou concept implementat de autorități. Ecosistemul în sine și MITP nu este doar despre acele 7%. În timp s-a arătat că o reducere de taxe a scos la iveală inovația, a scos la iveală mai multe societăți care pot să progreseze.”

Autor: Silvia Grosu, legal manager MITP

...

Evoluția sectorului IT în ultimii 5 ani

MITP

„De când noi am aderat, noi am avut numai oportunități. Felul în care putem să colaborăm mi se pare pricelest, foarte foarte de prețuit. Personal, sunt foarte bucuroasă că se organizează așa gen e conferințe în partea de Est a Europei, pentru că ele sunt foarte benefice. Ai deschidere către alte tipuri de idei, alte mindset-uri, e un fel de mix. Poți să atragi și investiții, poți să vezi și cum oamenii gândesc, ce fel de idei au, ce fel de business-uri fac.” 

Autor: Viorica Vanica, co-founder Selftalk

*Acest material a fost realizat în colaborare și cu sprijinul Moldova Innovation Technology Parc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal