Ascensiunea tech din Moldova: Rolul esențial al MITP în conturarea unui ecosistem IT vibrant

Ascensiunea tech din Moldova: Rolul esențial al MITP în conturarea unui ecosistem IT vibrant

Moldova Innovation Technology Park a încheiat recent evenimentul SUM IT UP 4 Impact, care a avut ca scop evidențierea creșterii semnificative și transformarea industriei IT din Moldova. În ultimii cinci ani, MITP a devenit cea mai mare comunitate antreprenorială IT din țară, găzduind peste 1.400 de companii și generând 11% din totalul exporturilor țării. Ca urmare, sectorul IT a devenit tot mai atractiv atât pentru profesioniștii și investitorii locali, cât și pentru cei internaționali.

Cătălina Vudvud Grițco

În cadrul evenimentului, au fost prezentate statistici impresionante, care au arătat creșterea exponențială și impactul MITP asupra industriei IT. Numărul rezidenților MITP a crescut de patru ori între 2018 și 2022, ajungând de la 338 la 1.308. Investițiile străine în sector s-au dublat în această perioadă, numărul companiilor cu capital străin a crescut la 207. 

În ceea ce privește contribuția economică, 73% din veniturile industriei IT din Moldova sunt generate de rezidenții MITP. În plus, contribuția industriei IT la PIB-ul țării a crescut de la 2,7% la 5,1%, cu opt din zece dintre toți angajații IT lucrând în cadrul companiilor rezidente MITP. 

În cadrul evenimentului, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a confirmat sprijinul pe care Guvernul moldovean îl va continua să acorde eforturilor MITP în consolidarea ecosistemului tehnologic al țării. Reforma propusă a Legii Parcului IT, încă în formă de proiect, dorește să extindă durata activității de la 10 la 20 de ani, cu o garanție din partea statului pentru întreaga durată a activității parcului, urmând tendințele regionale din țările vecine, precum România, Ucraina și Belarus. Sectorul IT din Moldova și-a crescut volumul exporturilor de cinci ori începând cu anul 2016, depășind creșterea din Estonia, Belarus, România și Ucraina. Fără această extindere a termenului Parcului, se estimează că peste 683 milioane de euro în taxe potențiale către stat ar putea fi pierdute. 

Evenimentul a evidențiat și câteva povești de succes ale rezidenților MITP, subliniind rolul esențial al parcului în sprijinirea creșterii startup-urilor și a companiilor IT consacrate deopotrivă. Ca centru principal pentru inovație, MITP a favorizat un mediu care încurajează colaborarea, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea tehnologiilor de ultimă oră.

Una dintre vorbitori și cofondatoarea SelfTalk, Veronica Vanica, a declarat că datorită dezvoltării rapide a industriei tehnologice din Moldova și sprijinului acordat de către MITP, echipa sa a decis să se întoarcă în țară. „Nu este doar despre taxa unică de 7% pentru noi, investitorii, ci și despre oportunitățile de a participa la evenimente internaționale și relaționarea valoroasă cu oameni cu gândire similară din ecosistem.” Le mulțumim și felicităm rezidenții noștri Endava, MGrinder, SelfTalk și Bully Entertainment pentru perspectivele lor și poveștile de succes.

Evenimentul SUM IT UP 4 Impact a servit și ca platformă pentru explorarea noilor tendințe și oportunități în industrie. Participanții au avut șansa să facă networking cu lideri, experți și antreprenori care modelează apariția Moldovei ca lider tehnologic global. Pe măsură ce Moldova Innovation Technology Park continuă să impulsioneze schimbarea și să stimuleze inovația, este evident că industria IT din Moldova este pregătită pentru un succes și mai mare. 

Cu sprijin din partea sectorului public și privat, țara devine rapid un centru tehnologic regional, atrăgând talente, investiții și atenție din întreaga lume.

Puteți urmări evenimentul aici: https://bit.ly/3NodPrl

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal