Cine pune presa la ungher?

Cine pune presa la ungher?

De la „câini turbați” la monumente funerare dedicate jurnaliștilor. De-a lungul timpului, reprezentanții mass-media din țara noastră s-au confruntat constant cu diverse apelative venite din partea persoanelor cu funcție de răspundere, din partea autorităților locale dar și din partea actorilor politici. Motivele acestor insulte erau bazate fie pe nemulțumiri personale, fie pe anumite accente din textele jurnalistice care nu coincideau cu așteptărilor celor vizați. Chiar și așa, presa, puterea care, în teorie, ar trebuie să facă legătura între societate și persoanele publice, ajunge să fie pusă la ungher.

Redactia Agora, Mardari Irina

Insulte „funerare” din spatele ecranului

Cele mai recente atacuri la adresa mass-media au venit din partea primarului capitalei, Ion Ceban. Pe de o parte, edilul ține presa la distanță, organizează ședințe săptămânale online, în care alege singur subiectele de pe ordinea de zi și prioritizează mersul ședinței într-o ordine proprie. Pe de altă parte, Ceban lansează cu nemiluita tot felul de atacuri, mai voalate, dar și mai directe la adresa jurnaliștilor.

În cadrul a două ședințe săptămânale, din 13 și 20 martie, ale serviciilor Primăriei Chișinău, Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de modul în care au fost abordate în presă subiecte legate de felul în care sunt sau nu administrate mai multe probleme din municipiu.

Edilul a catalogat materialele jurnalistice drept „minciuni”, „jumătăți de măsură!”, „prostii” și „manipulare crasă”.

O săptămână mai târziu, la ședința din 20 martie, primarul și-a îndemnat colegii de la Direcția Cultură să îl ajute să se gândească la un monument al „presei nelibere”. Ceban a spus că din banii proprii ar fi gata să confecționeze „ceva funerar pentru așa-numita mass-media liberă și independentă din R. Moldova”.

Publicitate
„Vă rog să ne gândim la un monument al presei nelibere și totodată am să rog din banii proprii să confecționăm ceva funerar pentru așa-numita media liberă și independentă din Republica Moldova. Acum că suntem în campania electorală, chiar am să vă rog, dacă facem reparații de milioane, vă rog să contractați servicii juridice pentru a vă apăra onoarea și demnitatea și pentru a monitoriza din scurt fiecare intervenție a fiecărui jurnalist. Repet, săptămâna trecută au fost peste 300 de știri negative”

Autor: Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău

În același timp, primarul Capitalei a lansat acuzații grave la adresa furnizorului public de servicii media:

„S-au transformat în holdingurile pe care le-au criticat anterior. Începând cu Moldova 1, Radio Moldova și mulți alții, cei care trebuie să slujească cu 140 de milioane de lei alocate. Întreținem efectivul Teleradio Moldova ca ei să spună multe minciuni de acolo la fel și alte televiziuni și portaluri informaționale”.

Autor: Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău

 Centrul pentru Jurnalism Independent., alături de mai multe ONG-uri de media, a semnat o declarație prin care condamnă campania de intimidare, inițiată de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, împotriva presei care abordează problemele Capitalei.

Și de presă mă ascund, și pretenții am...

Pe de altă parte, în cei patru ani de mandat, Primarul Ion Ceban nu a răspuns la nicio invitație lansată de AGORA. Mesajele și apelurile noastre au fost ignorate constant, iar încercările de a lua legătura cu edilul prin intermediul consilierei sale, au dat chix de cele mai multe ori. Indiferent dacă am cerut reacții pentru diverse subiecte de actualitate sau am lansat invitații pentru a realiza interviuri cu primarul, consiliera edilului fie ne ignora solicitările, fie ne răspundea scurt că „primarul nu poate”, „lăsăm pe altă dată”, „data viitoare numaidecât”.

Jurnaliștii AGORA l-au telefonat pe primar, dar nici apelurile nu au fost preluate, iar în campania electorală din anul 2019, Ion Ceban și Andrei Năstase au fost singurii candidați care nu s-au prezentat la dezbateri în studioul AGORA.

Invitație deschisă...

În acest context, jurnaliștii AGORA denunță atitudinea Primăriei Municipiului Chișinău, în speță a Cabinetului Primarului General față de solicitările presei și menționează că pentru a reflecta în mod obiectiv și imparțial activitățile și evenimentele care au loc în municipiu, avem nevoie de informații de la prima sursă.

Totodată, lansăm o invitație deschisă pentru participarea primarului Ion Ceban în cadrul emisiunii „Descifrat”. Mai mult, îi permitem edilul să aleagă data și ora emisiunii.

Comunicare „cu mătura” și respect „până în glande”

În anul 2020, consilierul fostului premier, Ion Chicu, a adoptat o manieră ușor arogantă față de o jurnalistă ZDG. În înregistrare audio dintre o reporteră și Vitalie Dragancea, publicată de Ziarul de Gardă se observă cum consilierul adoptă o manieră ușor arogantă față de jurnalistă. Deși reportera discuta cu Dragancea la persoana a treia, funcționarul o tutuia în mod repetitiv, subliniind că posedă calități deosebite la capitolul polemică.

„Eu aleg instituțiile mass-media care au cel mai mare impact, asta unu la mână și doi la mână, eu nu am să permit să fiu pus în colț, de atâta că am mers la altele și nu am mers la unii”, i-a spus jurnalistei consilierul premierului.

Memorabilă în relația cu presa a fost și deputata Marina Tauber care a decis să se apere de presă ... cu mătura. Pe atunci primară în localitatea Jora de Mijloc, Tauber a încercat să se apere de întrebările pe care le adresa participanților la protest, una dintre jurnalistele postului local de radio. Pe internet a apărut un filmuleț în care Tauber se ceartă cu reprezenta mass-media și chiar îndreaptă o mătură asupra ei. 

Potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare (art. 19) oricare persoană, inclusiv jurnaliștii, au dreptul de a critica statul și autoritățile publice. Potrivit legii, persoanele care exercită funcții publice pot fi supuse criticii, iar acțiunile lor – verificării din partea mass-mediei, în ceea ce privește modul în care și-au exercitat sau își exercită atribuțiile.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal