Vizat în dosarul concesionării Aeroportului, ex-ministrul economiei, Valeriu Lazăr se declară nevinovat și cere ședințe de judecată publice

Vizat în dosarul concesionării Aeroportului, ex-ministrul economiei, Valeriu Lazăr se declară nevinovat și cere ședințe de judecată publice

Vizat în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, fostul ministru al economiei, Valeriu Lazăr se declară nevinovat și cere ca ședințele de judecată din acest dosar să fie publice. Într-o reacție remisă presei, Lazăr susține că dosarul nu ar fi, de fapt, finalizat.

Cristian Bolotnicov

Mai exact, potrivit fostului oficial anunțul transmiterii în judecată dosarul l-a surprins, deoarece aceștia „nu au clarificat toate aspectele ce țin de scopul și modalitatea de concesionare a aeroportului și nu au înlăturat lacunele fundamentale din dosar”.

În judecată a fost expediat un dosar nefinalizat, în sensul că încă nu au fost examinate toate contestațiile depuse de apărare, conform procedurilor legale, printre care cea cu referire la refuzul procurorilor de a dispune o expertiză economică și financiară independentă și profesionistă, dat fiind modul total eronat de calcul al așa-numitului prejudiciu adus statului urmare a concesionării, deoarece suma invocată drept prejudiciu în versiunea actuală a fost stabilită de angajații unei entități publice, fără expertiză în materie de pregătire și realizare a proiectelor de parteneriat public-privat, inclusiv prin concesionare.

Autor: Valeriu Lazăr, ex-ministru al economiei

Publicitate

Mai mult, Lazăr susține că decizia Curții de Apel prin care a fost anulat contractul de concesionare, confirmă de fapt că actul ar fi fost legal, întrucât a fost amânat din cauza că nu au fost îndeplinite obligațiile contractuale legale. 

Există o decizie definitivă și executorie a instanței naționale (Curtea de Apel Chișinău) de reziliere a contractului de concesionare a activelor AIC pe motiv de neîndeplinire a obligațiilor contractuale legale, astfel prezumându-se că acest contract este perfect valabil, respectiv fiind rezultat dintr-un proces decizional neviciat din perspectiva legalității.

Autor: Valeriu Lazăr, ex-ministru al economiei

Fostul oficial insistă că hotărârile de Guvern care au stat la baza concesionării, semnate de premierii V. Filat în 2012 și Iurie Leancă în 2013, sunt „perfect legale” și „rezultate din procese publice transparente de promovare și examinare colegială a acestora, asumate și susținute (votate) quasi-unanim de membrii guvernelor respectiv”. Totodată, ex-ministrul a declarat că va insista ca ședințele instanțelor de judecată să fie publice, astfel încât să „putem prezenta instanței și tuturor celor interesați materialele.”

…dar și că acest proiect de pionierat pentru țara noastră a adus beneficii evidente interesului public – atât din perspectiva plăților cumulative la Bugetul Public Național, aferente administrării activelor concesionate (ce au crescut de cca 2,5 ori în primii 7 ani de concesionare în raport cu perioada similară pre-concesionare), cât și al cetățenilor Republicii Moldova, operatorilor economici locali, etc.

Autor: Valeriu Lazăr, ex-ministru al economiei

Amintim că, la 2 mai 2023, Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Cauza penală a fost disjuns în februarie 2023, de către Procuratura Anticorupție din cauza penală inițiată în anul 2014 în baza autosesizării.

Pe lângă Valeriu Lazăr, în dosar sunt învinuiți și ex-premierul Iurie Leancă, fostul director al Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci sau fostul director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan. Procurorii susțin că prejudiciul cauzat statului - – reprezentat de Agenția Proprietății Publice prejudiciul materiale în sumă de peste 392 milioane lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal